training eu starters

— woensdag 15 december 2021, 15:29 | 0 reacties, praat mee

Enquête moet leiden tot bredere Wob-knop

Wat hebben journalisten nodig om nog beter te kunnen wobben? Die vraag staat centraal in een enquête van onderzoeksjournalisten en juristen Liset Hamming en Tim Staal. Met de enquête hopen ze inzicht te krijgen in manieren om hun online tool de Wob-knop te verbeteren en verder uit te bouwen.

De Wob-knop is een online tool waarmee gebruikers direct een wobverzoek kunnen indienen bij een gemeente. Hamming en Staal bouwden en lanceerden de tool vorig jaar samen met de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Vrijwel tegelijkertijd brachten ze ook de Wob-generator uit, een tool waarmee je in drie stappen een wob-verzoek schrijft.

Nieuw onderkomen en professionaliseren
Voor de verdere ontwikkeling van de Wob-knop willen Hamming en Staal nu de wensen van journalisten in kaart brengen. Hebben ze behoefte aan persoonlijk juridisch advies? Is er behoefte aan een database met doorzoekbare jurisprudentie? Willen ze een app die ze waarschuwt wanneer een termijn bijna verloopt? Voelen ze wat voor een online prikbord voor samenwerkingen met betrekking tot wob-procedures? Of hebben journalisten behoefte aan dit allemaal?

De enquête (die hier is in te vullen) hangt samen met een mogelijk nieuwe stap voor de Wob-knop. Hamming en Staal gingen onlangs op zoek naar een nieuw onderkomen voor hun tool.  “Het beheren van de Wob-knop en de Wob-generator is een vak apart en kost meer tijd dan wij als vrijwilligers kunnen opbrengen”, aldus Hamming. “We zoeken een nieuw huis voor de tool, waarin het beheer professioneler aangepakt kan worden.”

Hamming en Staal onderzoeken daarom de mogelijkheid een stichting of andere juridische samenwerkingsvorm op te richten, die zich breder inzet voor het recht op passieve openbaarmaking. Die samenwerkingsvorm moet hulp bieden bij het wobben en straks ook bij het indienen van verzoeken volgens de Wet open overheid (Woo), die de wob gaat vervangen. Inmiddels voert het duo gesprekken met Vereniging Veronica over het verder ontwikkelen van hun tools.

“We zien bij tools vaak dat ze met enthousiasme worden opgericht, maar dat het onderhoud er naar verloop van tijd bij inschiet”, aldus Hamming. “Dat willen we voorkomen.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.