basis naar compleet

— maandag 8 november 2021, 12:58 | 0 reacties, praat mee

Nog niet veel te merken van nieuwe openbaarheid en bestuurscultuur van de overheid

De in mist gehulde Hofvijver, het Torentje en het Binnenhof - © Bart Maat / ANP

Onderzoeksjournalisten zien nog geen begin van een nieuwe en transparantere bestuurscultuur en betere afhandeling van de Wob. Dat blijkt uit de uitzending van onderzoeksprogramma Argos afgelopen zaterdag.

Ambtenaren met wie op basis van anonimiteit is gesproken, beamen dit: “Het idee wordt wel verkondigd, maar het wordt niet daadwerkelijk gedragen. Wel woorden, geen daden”.

Rutte kondigde na de val van het kabinet, na een kritisch rapport over de toeslagenaffaire, meer openbaarheid aan. In het toeslagenrapport stond scherpe kritiek op het achterhouden van informatie en ambtelijke notities die niet meer gevonden konden worden. Er zou een nieuw systeem komen, waarbij onder andere alle notities van ambtenaren en politieke adviseurs die ten grondslag liggen aan een kabinetsbesluit, automatisch openbaar worden gemaakt.

Volgens NRC-journalist Jorg Leijten, namens de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), gaan ministeries en grote gemeenten echter op oude voet verder. “Een enkeling probeert het wel, in gesprekken met Wob-ambtenaren merk je dat ze soms wel willen, maar dan wordt er hogerop anders over gedacht.”

Het lijkt zelfs erger te worden. Bij Argos meldt een medewerker bij een uitvoeringsinstantie: “De afgelopen tijd zijn mensen in mijn organisatie veel voorzichtiger met wat er op papier wordt gezet. Gevoelige thema’s worden mondeling besproken en komen vervolgens ook niet in de notulen terecht. En in interne memo’s staat steeds vaker een zinnetje als: “deze alinea moet geschrapt worden in verband met eventueel Wob-verzoek”. Allemaal uit angst om te negatief in het nieuws te komen. Dat is echt iets van het laatste jaar.” Meer bij Argos

Lees ook:
Hoe zien Haagse voorlichters hun eigen rol in relatie met journalisten? (8 november 2021)
Nieuwe openheid Rutte roept vooral vragen op (16 januari 2021)

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.