Jodal

— dinsdag 9 februari 2021, 09:57 | 0 reacties, praat mee

Wit-Rusland: rechtszaak tegen Belsat-journalisten start vandaag

Vandaag begint de rechtszaak tegen correspondent Katsiaryna Andrejeva (l) en cameravrouw Darya Chultsova (r). Ze kunnen tot drie jaar cel krijgen| Belsat TV

In Wit-Rusland begint vandaag een rechtszaak tegen twee journalisten die werken voor het vanuit Polen opererende Belsat TV. Katsiaryna Andrejeva en Darya Chultsova staan terecht voor verslaggeving rond de demonstraties tegen de verkiezingsuitslag. Laatste wijziging: 9 februari 2021, 10:00

Zittend president Loekasjenko won vorig jaar augustus die verkiezingen: hij werd herkozen met 80 procent van de stemmen en is al sinds 1994 aan de macht. De Europese Raad concludeerde een week na de verkiezingen dat die niet vrij en niet eerlijk zijn verlopen.

De bevolking van Wit-Rusland is de afgelopen maanden voortdurend op straat om tegen het verloop van de verkiezingen te demonstreren. Er wordt hard opgetreden, waarbij ook journalisten massaal worden opgepakt. Volg deze link voor een overzicht van onze berichtgeving over Wit-Rusland.

Andrejeva is correspondent voor Belsat TV; Chultsova is cameravrouw. Ze werden november 2020 opgepakt tijdens een demonstratie in Minsk en kregen zeven dagen voorwaardelijke celstraf voor deelname aan een illegaal protest.

Toen die zeven dagen waren afgelopen, werden ze strafrechtelijk aangeklaagd voor “het organiseren en voorbereiden van acties die de openbare orde zouden verstoren”. Ze kunnen daar tot drie jaar cel voor krijgen.

Andrejeva en Chultsova werden in november opgepakt en zitten sinds die tijd in voorarrest. Persorganisaties hebben hun onmiddellijke vrijlating geëist en seponering van de aanklacht. Persvrijheidsorganisatie telde de twee journalisten mee in hun jaaroverzicht van gevangen collega’s.

Bekijk meer van

Wit-Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.