website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

18 Journalisten opgepakt in Wit-Rusland

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in censuur op donderdag 9 augustus 2018, 14:27

© Tut.by

Nieuws In Wit-Rusland zijn dinsdag en woensdag zeker achttien journalisten van drie verschillende onafhankelijke mediaorganisaties aangehouden. Ze worden verdacht van het illegaal toegang verkrijgen tot computers en informatie van het door de staat gerunde persbureau, BelTA. Het is de meest recente overheidsactie gericht tegen media die kritisch zijn over president Aleksandr Loekasjenko.

Het gaat onder andere om journalisten van Tut.by, de grootste onafhankelijke nieuwssite van Wit-Rusland, Belarusian Private News Agency (BelaPAN) en Realt.by, een onroerend goedpublicatie. Het onderzoekscomité van Wit-Rusland heeft invallen gedaan op de kantoren van de mediaorganisaties. Er zijn onder andere documenten en harde schijven van computers geconfiskeerd. Ook werden de woningen van vijf journalisten doorzocht, inclusief die van een journalist van Deutsche Welle. Zes journalisten zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Volgens het onderzoekscomité van Wit-Rusland hebben de aangehouden journalisten in ene periode van twee jaar 15.000 keer illegaal toegang verkregen tot BelTA. Het kan worden bestraft met een geldboete, een verbod op bepaalde beroepen, arrestatie of maximaal twee jaar huisarrest of gevangenisstraf.

Tut.by en BelaPAN ontkennen de beschuldigingen. Meer bij New York Times / RadioFreeEurope

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.