— donderdag 9 augustus 2018, 14:27 | 0 reacties, praat mee

18 Journalisten opgepakt in Wit-Rusland

© Tut.by

In Wit-Rusland zijn dinsdag en woensdag zeker achttien journalisten van drie verschillende onafhankelijke mediaorganisaties aangehouden. Ze worden verdacht van het illegaal toegang verkrijgen tot computers en informatie van het door de staat gerunde persbureau, BelTA. Het is de meest recente overheidsactie gericht tegen media die kritisch zijn over president Aleksandr Loekasjenko.

Het gaat onder andere om journalisten van Tut.by, de grootste onafhankelijke nieuwssite van Wit-Rusland, Belarusian Private News Agency (BelaPAN) en Realt.by, een onroerend goedpublicatie. Het onderzoekscomité van Wit-Rusland heeft invallen gedaan op de kantoren van de mediaorganisaties. Er zijn onder andere documenten en harde schijven van computers geconfiskeerd. Ook werden de woningen van vijf journalisten doorzocht, inclusief die van een journalist van Deutsche Welle. Zes journalisten zijn na verhoor weer vrijgelaten.

Volgens het onderzoekscomité van Wit-Rusland hebben de aangehouden journalisten in ene periode van twee jaar 15.000 keer illegaal toegang verkregen tot BelTA. Het kan worden bestraft met een geldboete, een verbod op bepaalde beroepen, arrestatie of maximaal twee jaar huisarrest of gevangenisstraf.

Tut.by en BelaPAN ontkennen de beschuldigingen. Meer bij New York Times / RadioFreeEurope

Bekijk meer van

Wit-Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.