banner anp

— dinsdag 14 juli 2020, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Winnaars International Press Freedom Awards 2020 bekendgemaakt

Met de klok mee: Svetlana Prokopjeva, Dapo Olorunyomi, Shahidul Alam en Mohammad Mosaed - © CPJ

Journalisten uit Bangladesh, Iran, Nigeria en Rusland worden geëerd voor hun standvastigheid onder moeilijke omstandigheden. Ze zijn door het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) uitgeroepen tot winnaars van de International Press Freedom Awards 2020.

Het gaat om fotograaf Shahidul Alam (Bangladesh), Mohammad Mosaed (Iran), Dapo Olorunyomi (Nigeria) en Svetlana Prokopjeva (Rusland). Alle vier zijn gearresteerd of strafrechtelijk vervolgd vanwege hun werk.

Shahidul Alam is een gerenommeerde fotograaf. De fotojournalist en commentator is ook oprichter van de Bengalese multimediatrainingsorganisatie Pathshala Media Institute en de Drik-fotobibliotheek. In augustus 2018 werd Alam vastgehouden na het plaatsen van een video op sociale media over studentenprotesten in Dhaka. Hij bracht 102 dagen achter de tralies door en zei dat hij in de tijd dat hij in hechtenis zat was geslagen. Uiteindelijk werd hij in november 2018 vrijgelaten.

De Iraanse freelance economie-verslaggever Mohammad Mosaed onderzoekt corruptie, verduistering, arbeidskwesties, economische sancties en volksprotesten. Hij werd gedwongen ontslag te nemen bij een krant onder druk van de regering en nu publiceert hij nieuws op sociale mediaplatforms. Mosaed werd eind 2019 gearresteerd in verband met een tweet en begin 2020 vrijgelaten. Hij werd in februari opnieuw kort gearresteerd nadat hij kritiek had geuit op de manier waarop de regering omging met COVID-19.

Dapo Olorunyomi is de mede-oprichter, algemeen directeur en uitgever van de Nigeriaanse krant Premium Times, en tijdens zijn decennia-lange carrière als journalist is hij een felle verdediger van persvrijheid in Nigeria geweest ondanks herhaalde pesterijen door de regering. Hij werd twee keer gearresteerd voordat hij in 1995 moest onderduiken, en in 2017 werd hij samen met een collega gearresteerd toen de politie het kantoor van de Premium Times binnenviel wegens beschuldigingen van laster.

De Russische Svetlana Prokopjeva kwam vorige week nog in het nieuws. De regio-correspondent werkt voor Radio Free Europe / Radio Liberty, bekend als Radio Svoboda. Ze werd gearresteerd omdat ze in een radio-uitzending in november 2018 commentaar had gegeven op een zelfmoordaanslag van een 17-jarige op het kantoor van inlichtingensdienst FSB in Archangelsk. Ze werd beschuldigd van ‘rechtvaardiging van terrorisme’. Vorige werd ze veroordeeld tot het betalen een boete van 500.000 roebel. Er was zes jaar cel en een werkverbod van vier jaar geëist.

De winnaars worden op 19 november 2020 geëerd tijdens het jaarlijkse benefietgala van CPJ. Het CPJ zal dan ook advocaat Amal Clooney eren met de Gwen Ifill Award. De Gwen Ifill Award wordt jaarlijks uitgereikt door de raad van bestuur van CPJ om buitengewone en aanhoudende inzet voor persvrijheid te erkennen. Advocaat Amal Clooney, vertegenwoordigde strijdbare verslaggevers over de hele wereld, waaronder Wa Lone en Kyaw Soe Oo van Reuters, die 17 maanden in Myanmar gevangenzaten. Ze bevordert de vrijheid van meningsuiting en journalistiek via de ‘Clooney Foundation for Justice’s TrialWatch’-initiatief, dat de processen van journalisten wereldwijd monitort en gratis juridische hulp verleent aan mensen in nood.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.