banner anp

— dinsdag 7 juli 2020, 11:22 | 0 reacties, praat mee

Russische journalist krijgt boete in plaats van celstraf in terreurproces

De Russische journalist Svetlana Prokopyeva zwaait naar omstanders terwijl ze vertrekt na de rechtszitting - © Anton Vaganov / Reuters

Een Russische rechtbank heeft een journalist schuldig bevonden aan het "goedpraten van terrorisme". Maar in plaats van celstraf kreeg ze een boete van 500.000 roebel opgelegd, meldt persbureau Reuters. De aanklager had zes jaar cel en een werkverbod van vier jaar geëist tegen Svetlana Prokopjeva.

Tijdens een radio-uitzending in november 2018 gaf Prokopjeva commentaar op een zelfmoordaanslag van een 17-jarige op een kantoor van inlichtingensdienst FSB in Archangelsk. Prokopjeva legde verband tussen de aanslag in Archangelsk en de beperkte vrijheid van meningsuiting in Rusland. Tijdens het radioprogramma bekritiseerde Prokopyeva het overheidsbeleid met betrekking tot afwijkende meningen en ze zei dat deze aanpak zou kunnen leiden tot radicalisering.

Prokopjeva hield in de rechtszaal vol onschuldig te zijn en ze heeft aangekondigd in hoger beroep te gaan, meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Meer bij Reuters

Lees ook:
Rusland: rechtszaak tegen journaliste van start vanwege ‘goedkeuring aanslag’ (17 juni 2020)

Bekijk meer van

Svetlana Prokopjeva Rusland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.