— woensdag 3 februari 2021, 11:04 | 0 reacties, praat mee

Werkonderbreking bij omroep L1; woede om vergaande plannen tot controle werknemers

ANP

Het personeel van de regionale publieke omroep L1 houdt later vandaag een werkonderbreking, een gevolg van een langlopend conflict met directeur Elbers. Vanmiddag wordt het werk tussen half een en half twee neergelegd. Directe aanleiding lijkt een intranetbericht en de benoeming van vervangers voor twee ziekgemelde MT-leden, zonder dat de ondernemingsraad daarin tijdig is gekend.

Mogelijk wordt ook donderdag gestaakt, als een overleg tussen de ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen (RvC) op woensdagavond onvoldoende resultaat oplevert.

Eind januari stuurde de OR een brandbrief over de vertrouwensbreuk met de directeur. Daarin stelt de raad dat de omroep wordt bestuurd met wantrouwen als uitgangspunt. De twee zieke MT-leden van de financiële afdeling en personeelszaken zouden volgens de OR zijn “bezweken onder de huidige bestuurscultuur”.

In een intranetbericht om 21 uur ‘s avonds wenste directeur Elbers hen “van harte beterschap” en kondigde de aanstelling van twee interim leden aan. De ondernemingsraad kreeg vijf minuten voor het intranetbericht een mail over de benoemingen. Die gang van zaken leidde tot woede onder redactieleden en grote actiebereidheid.

Vakvereniging NVJ is zeer bezorgd over de onrust bij L1 en zegt verontrust te zijn dat de RvC het al langer broeiende conflict zo lang op zijn beloop heeft gelaten. Directeur Elbers sprak vorig jaar werknemers per video toe over onacceptabel pestgedrag.

De hoofdredactie en directie liggen bij L1 op ramkoers over conceptplannen voor internet- en sociale mediabeleid. De directie zou onder die plannen inzage krijgen in alle mails en internetverkeer van werknemers en hun sociale media tegen het licht kunnen houden. Bij (niet nader geduide, red.) ‘zwaarwichtige redenen’ zouden ook mails tussen OR-leden onderling en berichten met bedrijfsartsen onder die regeling vallen.

De hoofdredactie van L1 stelt in een brief aan de ondernemingsraad en directie fel gekant te zijn tegen conceptplannen voor het installeren van verborgen camera’s op de redactie “mochten de omstandigheden op de werkvloer daartoe aanleiding geven”. De voltallige hoofdredactie veroordeelt dit ‘paardenmiddel’ als ongepast voor een publieke media-instelling “in een cultuur waar vrijheid van de pers hoog in het vaandel staat.”

Bekijk meer van

Peter Elbers L1

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.