— woensdag 25 september 2019, 11:37 | 0 reacties, praat mee

Werkgroep moet cartoonisten met problemen steunen

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) gaat starten met een werkgroep voor cartoonisten. Die werkgroep moet journalistieke tekenaars die in de problemen komen steunen en bijstaan wanneer zij verwikkeld raken in zaken omtrent auteursrecht en vergoedingen. De cartoonisten willen aanhaken bij de fotografentak van de NVJ.

Dat heeft de NVJ dinsdag bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Inktspotprijs, de prijs voor de beste journalistieke tekening van het jaar die dit jaar werd gewonnen door het collectief Gorilla. De werkgroep is een idee van cartoonist Tjeerd Royaards, die in 2018 zelf de Inktspotprijs won. In een interview met NRC zei hij destijds dat cartoonisten van alle journalisten het kwetsbaarst zijn, omdat dictators en terroristen als eerste aanstoot nemen aan tekeningen.

Die uitspraak was voor de NVJ aanleiding om met journalistieke tekenaars om de tafel te gaan zitten. Dat leidde in april tot een manifest, dat door vijftien cartoonisten werd ondertekend. Als het aan Royaards ligt bestaat de werkgroep aan het eind van het jaar uit minstens vijftig leden. NVJ-secretaris Thomas Bruning erkent dat cartoonisten momenteel niet zichtbaar zijn binnen de vakbond. Meer bij NRC

Bekijk meer van

Tjeerd Royaards NVJ NVJ

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.