word studentlid

— donderdag 3 december 2015, 16:55 | 0 reacties, praat mee

Bij terreur: houd de lijnen open, gooi ze niet dicht

Bij terreur: houd de lijnen open, gooi ze niet dicht

In tijden van crisis is het beter als eerste reflex de communicatielijnen open te houden in plaats van die preventief dicht te gooien.'Er zijn intelligentere oplossingen dan een black-out', betoogt Folkert Jensma, voorzitter van de Raad voor de Journalistiek in zijn blog. Laatste wijziging: 4 december 2015, 09:39

Jensma: ‘Journalistiek bestaat juist om de macht te controleren en kan alleen ‘in volle vrijheid en onafhankelijkheid verricht worden’. Ik citeer de nieuwe Leidraad die duidelijk geen rekening houdt met omstandigheden waarin die volle vrijheid even niet bestaat. Sindsdien heb ik er ook niks meer over gehoord, over die ‘black-out’. Wat nu de échte bedreiging was, die even uit beeld moest blijven. En of die ook in die mate bestaan heeft. En of er ook door journalisten is geaarzeld om er aan mee te doen – en wat dan de doorslag gaf om erin mee te gaan. Terwijl dit journalistiek-ethisch toch een monumentaal momentje was.

Waar ik me in ieder geval meteen zorgen over maak, is dat dit de autoriteiten mogelijk goed is bevallen. En dat dit absolute paardenmiddel misschien opgang gaat maken. Waarna het voor journalisten ook steeds moeilijker zal gaan worden om nee te zeggen. Zo kweken we dus bedeesde journalisten.

Misschien is er een uitweg, in het bijzonder voor de politie-autoriteiten: wordt in tijden van crisis zelf actiever. Houd de kanalen juist zo open mogelijk – ga via sociale media zoveel mogelijk de dialoog aan met het publiek en de media. Wie dat doet kan zowel informeren als (misschien) media-aandacht bijsturen, als het erom gaat spannen. De eerste keer dat autoriteiten zich zó gedroegen was rondom de bomaanslag op de Boston-marathon. Lees hier een achtergrondstuk.

Echte antwoorden op deze dilemma’s zijn er nog niet. Maar totdat we die met elkaar hebben besproken, zou ik zeggen, zowel tegen journalisten als ‘de autoriteiten’: Hou de lijnen liever zo veel mogelijk open, dan dat je ze preventief dicht gooit. Er zijn intelligentere oplossingen dan een black-out.’

Meer bij de Raad voor de Journalistiek.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.