Nieuwe leden NVJ november

— dinsdag 21 juni 2016, 08:15 | 0 reacties, praat mee

Anatoom verliest zaak bij Raad over MH17-lezing

Anatoom George Maat | Jeroen Jumelet / ANP - © Jeroen Jumelet / ANP

RTL Nieuws overschreed geen journalistieke grenzen door vorig jaar heimelijk opnames te maken van een lezing van forensisch anatoom George Maat over de identificatie van slachtoffers van de MH-17-vliegramp. Dat concludeert de Raad voor de Journalistiek. Laatste wijziging: 22 juni 2016, 09:35

Vorig jaar meldde RTL Nieuws dat een lid van het MH17-identificatieteam, forensisch anatoom George Maat, gevoelige informatie over de ramp naar buiten had bracht. Maat liet tijdens een college foto’s zien van stoffelijke resten van slachtoffers van MH17. Deze lezing was voor iedereen toegankelijk en nabestaanden wisten van niets.

Maat wilde van de Raad weten of RTL Nieuws in het geheim opnamen had mogen maken van het college, en wat de Raad van de berichtgeving daarover vond. De Raad schrijft: “Het is aannemelijk dat RTL Nieuws die misstand niet aan de orde heeft kunnen stellen zonder de door haar toegepaste werkwijze. RTL Nieuws is vervolgens zeer zorgvuldig te werk gegaan door nader onderzoek te verrichten en alle betrokken partijen - onder wie ook klager - vooraf te informeren en zo nodig om wederhoor te vragen. In de publicaties is op passende wijze over de kwestie bericht, waarbij voldoende aandacht is besteed aan de namens klager uitgebrachte verklaring.”

Lees ook het Villamedia artikel ‘Lessen voor de Pers’ met George Maat en een interview met André Tak, chef van de onderzoeksredactie van RTL Nieuws.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.