— woensdag 27 mei 2020, 15:56 | 0 reacties, praat mee

Weer lijk uit de kast: Excuses aan journalist voor inzet dwangmiddelen door OM Rotterdam

Het openbaar ministerie in Rotterdam heeft excuses aangeboden aan een (oud)fotograaf tegen wie die in 2016 en 2017 tot twee keer toe ten onrechte bijzondere opsporingsmethoden zijn ingezet. NVJ-secretaris Thomas Bruning vindt het zorgelijk dat er in Rotterdam weer een lijk uit de kast is gevallen. 'Het roept de vraag op of de officieren van justitie nu wel voldoende op hun netvlies hebben hoe om te gaan met journalisten.'

Het excuus is woensdag aangeboden tijdens een gesprek, meldt het OM op haar site, zonder de namen van de betrokkenen te melden.

De betreffende fotograaf is in 2016 als verdachte aangemerkt in een onderzoek. Daarbij is drie keer sprake geweest van de inzet van bijzondere opsporingsbevoegdheden; tweemaal zijn telefoongegevens opgevraagd en daarnaast is de journalist geobserveerd. Naast het afluisteren van (tele)communicatie van de fotograaf is zijn woning doorzocht. De zaak is geseponeerd wegens gebrek aan bewijs.

Persofficier Ernst Pols: “Deze meneer is destijds ten onrechte niet als journalist aangemerkt. Daarom hebben wij vandaag excuses aangeboden. Enerzijds voor het toepassen van dwangmiddelen, anderzijds ook voor het niet eerder informeren van de persfotograaf.”

Begin dit jaar had het Openbaar Ministerie een gesprek met een andere persfotograaf. Ook deze man was verdachte in hetzelfde onderzoek en bleek ten onrechte niet te zijn aangemerkt als journalist. Aan deze man zijn door de officier van justitie in januari al excuses aangeboden, waarover toen ook een persbericht is uitgebracht.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.