— woensdag 6 januari 2016, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Journalist maanden gevolgd door politie

Een freelance-fotograaf is in 2014 drie maanden gevolgd door de politie. Dat kreeg de man in kwestie kort voor Kerst te horen in een brief van het Openbaar Ministerie in Utrecht. In de brief staat dat hij 'Op bevel van de officier van justitie door een of meerdere onherkenbare politiefunctionarissen stelselmatig is gevolgd, schrijft De Telegraaf vandaag. Laatste wijziging: 20 april 2022, 11:29

Volgens de politie had het volgen niets te maken met zijn journalistieke werk. De fotograaf twijfelt daar op zijn minst over, want hij deed in de tijd volgens eigen zeggen onderzoek naar vrouwenhandel.

Hij probeert met zijn advocaat meer duidelijkheid te krijgen over de zaak.

De NVJ stelt dat het er alle schijn van heeft dat het onderzoek tóch met zijn werk als journalist samenhangt. ‘Dan is het ronduit kwalijk als hij drie maanden lang onderzocht is. We gaan daarom het college van procureurs generaal om opheldering vragen’, reageert NVJ-secretaris Thomas Bruning.

In een persverklaring stelt het OM nogmaals dat er geen verband is tussen de journalistieke werkzaamheden van de fotograaf en het onderzoek. De journalist is drie maanden met camera’s in de gaten gehouden omdat hij verdachte was in een strafzaak.

‘De observatie heeft echter geen informatie opgeleverd die tot een oplossing heeft geleid van de strafbare feiten waarop het onderzoek was gericht. Het onderzoek is daarmee beëindigd en de man is geen verdachte meer’, aldus het OM.

Waarvan de man wordt verdacht, wordt niet bekend gemaakt.

Bruning: ‘Ons standpunt is dat het OM journalisten met rust moet laten. Nu nergens uit blijkt dat het OM deze persoon vanwege journalistieke activiteiten heeft gevolgd, is de zaak hiermee voor ons vooralsnog afgedaan.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.