OM Rotterdam vaker in de fout met afluisteren journalist

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft afgelopen jaren een journalist afgeluisterd en later met een peilbaken gevolgd, meldt de NOS. Dat gebeurde in 2015 en in 2016 en had niet op deze wijze mogen gebeuren, geeft het Openbaar Ministerie nu toe.
Het gaat om de Rotterdamse freelance-fotograaf en cameraman Joey Bremer, die beeldmateriaal levert aan onder andere de NOS, Rijnmond en een aantal kranten.
In juli 2015 is de telefoon van Bremer gedurende drie weken afgeluisterd. Politie en justitie vonden dat hij opvallend snel aanwezig was bij branden in de regio Vlaardingen. Zij zagen hem als een mogelijke brandstichter en besloten hem onder de tap te zetten.
Negen maanden later, bij een nieuw onderzoek naar brandstichting, werd Bremer opnieuw op de korrel genomen door politie en justitie. Dat onderzoek liep tussen april 2016 en begin 2017. Gedurende een onbekende periode heeft Bremer rondgereden met een peilbaken onder zijn auto. Bij dit onderzoek was Bremer geen verdachte, maar door hem te volgen hoopte de politie op het spoor van de brandstichter te komen.
Het Openbaar Ministerie is hiermee de fout in gegaan, geeft persofficier Ernst Pols toe. Er is ten onrechte geen rekening mee gehouden dat hij als persfotograaf en journalist opereerde. Dat had moeten leiden tot een andere afweging van belangen. Volgens Pols waren politie en OM zich destijds onvoldoende bewust van de status van Bremer als journalist en het gewicht dat daaraan had moet worden gegeven.
Journalist Bremer laat via Twitter weten: ‘Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is over het feit dat ik onterecht ben afgeluisterd en dat er een peilbaken onder mijn auto heeft gezeten. Het OM heeft excuses aangeboden en ik ga er vanuit dat ik vanaf nu normaal mijn werk kan doen’.
Ik ben blij dat er eindelijk duidelijkheid is over het feit dat ik onterecht ben afgeluisterd en dat er een peilbaken onder mijn auto heeft gezeten. Het OM heeft excuses aangeboden en ik ga er vanuit dat ik vanaf nu normaal mijn werk kan doen. https://t.co/3kbli1aGQx
— Joey Bremer (@010fotograaf) January 7, 2020
Namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) zegt Thomas Bruning dat deze zaak, hoewel al van een paar geleden, aantoont dat er te gemakkelijk zware opsporingsmiddelen zijn ingezet tegen journalisten, waardoor zij en mogelijk hun bronnen in gevaar worden gebracht. Meer bij de NOS.
Praat mee
2 reacties
Info@roeldijkstra.nl, 8 januari 2020, 18:42
Ach, meneer Pols,,, Bij de helicoptercrash op de Maasvlakte in 2010 waarbij collega’s om het leven kwamen en 1 collega zwaar gewond raakte kon ik mn werk ook niet doen. Ik werd aangehouden wegens niet voldoen aan bevel of vordering. Toen er na 2 jaar nog geen rechtszaak was werd ik na lang aandringen bij ovj Pols uitgenodigd op zijn kantoor. Op mijn vraag waarom er nog steeds gebeurde was zijn antwoord dat ie nog wat aan ‘zijn proces verbaal moest sleutelen’ om me te vervolgen. Maar als ik nou mn schadeclaim introk ( bij de worsteling bij mn arrestatie hadden twee camera’s schade opgelopen) dan zou ie het er wel bij laten. Ik stel voor binnenkort maar eens hier en daar een loden pinokkio uit te gaan reiken. Ook dit verhaal van OM kant over Joey die ik ken als een goede fotograaf met uitstekende tipgevers ( ik ben er jaloers op) raakt weer kant nog wal. Bij OM en politie zijn wat mensen de weg en hun geheugen kwijt
photopress, 24 januari 2022, 17:30
Een oud collega die eindelijk eens de waarheiddurft te zeggen.
Het verhaal komt mij bekend voor .vooral bij jongere agenten die de regels nog wel eens aan hun wapenstok hangen.
Ook ik zelf ben ooit het politiebureau uitgezet lees geschopt toen ik eens aangiften wilde doen tegen aspirant agent en zijn directe lei(ik)dinggevende bij een klus.
Reactie “daar kunnen we niet aan beginnen”
Dus veel om medewerkers en politie agenten doen als of ze uit hun neus bloeden of net als bij Roel hun geheugen kwijt zijn