Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— woensdag 15 februari 2023, 15:00 | 0 reacties, praat mee

Luister naar Wederhoor: een nieuwe podcast van Villamedia

Villamedia lanceert vandaag een nieuwe podcast: Wederhoor. Een podcast waarin we praten over zaken die de journalistieke media raken. We doen dat via interviews, gesprekken en debat. In de eerste aflevering: onderzoeksjournalist Ton van der Ham (Zembla) en voorlichter Wouter Keuning debatteren over de vaak moeizame verhouding tussen voorlichters en journalisten, met voorbeelden waarin die verhouding ontspoorde en met tips over hoe die kan verbeteren. Laatste wijziging: 17 februari 2023, 07:04

Beiden vinden het vaak ingebakken wantrouwen tussen woordvoerders en journalisten zorgelijk - omdat dit goede nieuwsvoorziening in de weg staat.

Als onderzoeksjournalist voor Zembla heeft Ton van der Ham vaak moeizame relaties met voorlichters. Eén keer werd hij – op last van een voorlichter - door beveiligers uit het Universitair Medisch Centrum gesleept en daarna gearresteerd. Onterecht, oordeelde de rechter achteraf.

Van der Ham: ‘Voorlichters moeten hun bestuurders niet óver-trainen met ingestudeerde oneliners; geef gewoon de context.’

Deze en andere ervaringen overtuigden hem dat de relatie tussen journalist en woordvoerder constructiever moet. Om te onderzoeken hoe dat varkentje kan worden gewassen sprak hij als journalist fellow bij het Reuters Institute (University of Oxford) met vier internationaal vermaarde wetenschappers op het gebied van communicatie en journalistiek. In Nederland interviewde hij acht vooraanstaande communicatieprofessionals, ook diegenen waarmee hij eerder aanvaringen had, zoals bovengenoemde UMC-woordvoerder.

Keuning: ‘Ik heb veelvuldig meegemaakt dat journalisten niet werkelijk geïnteresseerd zijn in de feiten.’

Wouter Keuning was ruim drie jaar woordvoerder voor het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders en sinds kort hij teammanager van de directie Communicatie in deze stad. Hij maakte in 2018 de overstap van journalist (voor ander meer het FD en de Volkskrant) naar woordvoerder.

In een spraakmakend stuk in Adformatie in november vorig jaar - met de titel ‘Tegen het ingesleten wantrouwen van journalisten is het lastig woordvoeren’ – schrijft hij over zijn soms slechte ervaringen met journalisten. Hij vindt dat de journalistiek te weinig doet aan zelfkritiek.

Bekijk meer van

wederhoor Villamedia podcast

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.