NVJ compleet lid

— dinsdag 27 januari 2015, 16:08 | 0 reacties, praat mee

Redactioneel: Charlie Koens

Eind december koos de redactie van Villamedia Olaf Koens tot Journalist van het Jaar 2014. Het werk dat Koens afgelopen jaar in Rusland en de Oekraïne heeft verricht, is uitmuntend. Koens is de klassieke verslaggever, met een belangrijk extraatje. Hij heeft oog voor het bijzondere in gewone dingen. Laatste wijziging: 24 maart 2015, 17:16

Hij zoekt naar de symbiose tussen journalistiek en literatuur, zegt hij zelf. Koens heeft oog voor de waarheid in al zijn gedaantes. Hij wil weten hoe het zit en schrijft het prachtig op.

De inkt van de uitverkiezing was nog niet droog, of twee Nederlandse collega’s (Frederike Geerdink en Mehmet Ülger) werden in Turkije vastgehouden door de politie. Zonder enige twijfel om via het middel van intimidatie hen er van te weerhouden al te fanatiek uit te zoeken hoe het nu precies zit. Gelukkig waren ze snel weer vrij, maar het signaal ‘wij weten je te vinden’ is afgegeven door de Turkse politie.

Op dezelfde dag dat Ülgur kort werd opgepakt, vond in Parijs een gruwelijke aanslag op het vrije woord plaats. Redacteuren van Charlie Hebdo werden afgeslacht omdat ze zeiden en tekenden wat ze vinden.
Het bizarre journalistieke begin van 2015 onderstreept nog maar eens, dat een democratische samenleving een noodzakelijke, maar geen voldoende voorwaarde is voor onafhankelijke journalistiek. Burgers moeten die visie wel delen. Tegelijk is onafhankelijke journalistiek een noodzakelijke, maar helaas ook geen voldoende voorwaarde voor het in stand houden van die democratische maatschappij.

Want het vraagt van ons allemaal om niet met kogels, maar met woorden de discussie te voeren. De massale steun voor het vrije woord na de aanslag op Charlie Hebdo is daarom bemoedigend. Het doordringt ons journalisten er hopelijk van dat we allemaal Charlie heten. Omdat we allemaal, net als Olaf Koens, Mehmet Ülger, Frederike Geerdink en de collega’s van Charlie Hebdo de maatschappij dienen en nodig hebben om door te gaan met waarheidsvinding.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.