— dinsdag 12 januari 2021, 14:38 | 0 reacties, praat mee

Webmodule moet einde maken aan onduidelijkheid over verhouding tussen opdrachtgevers en zelfstandigen

© Nitinai Sangunsri / Eyeem

UPDATE Opdrachtgevers kunnen vanaf maandag experimenteren met een nieuwe vragenlijst die duidelijk moet maken of zij een zelfstandige mogen inhuren voor een klus of dat hiervoor een arbeidscontract nodig is, meldt NU.nl.

De Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie (WBA) moet een einde maken aan de onduidelijkheid over de verhouding tussen opdrachtgevers en -nemers. ZZP Nederland gaf vorig jaar al aan dat een dergelijke webmodule te veel administratieve rompslomp zou opleveren, te veel juridische onduidelijkheid en te weinig rechtszekerheid zou geven.

De vragen op de lijst gaan onder meer over hoe vaak een opdrachtgever iemand voor een klus inhuurt en of er dan specifieke afspraken worden gemaakt over de manier waarop het werk gedaan wordt en wat het beoogde resultaat is. Dat moet helder maken of het werk binnen of buiten een dienstbetrekking kan worden gedaan en of er loonheffing moet worden afgedragen.

Zipconomy doorliep met tien verschillende casussen de webmodule en kwam tot de conclusies dat het voor ongeveer 30 procent van alle zzp’ers, weleens lastig kan worden om aan opdrachten te komen. Zeker als het kenniswerkers zijn die zich nu eenmaal niet makkelijk kunnen laten vervangen. Deze groep, die tijdelijke opdrachten doet, zit volgens Zipconomy vaak bijna fulltime en langer dan drie maanden op een klus en vallen veelal in het ‘grijze gebied’.

De lijst staat op het online Ondernemersplein van de Kamer van Koophandel. Als blijkt dat de webmodule goed werkt, wordt die op zijn vroegst komend najaar ingevoerd als een verplichte toets voorafgaand aan losse klussen en beslist het kabinet op welk moment de handhaving (gefaseerd) wordt opgestart. De komende zes maanden kan de lijst anoniem worden ingevuld en kunnen er geen rechten aan worden ontleend. Daarna wordt een beslissing genomen over het verdere vervolg van de webmodule.

Lees ook:
Zzp’ers willen ook af van plannen voor webmodule (17 juni 2020)
Belangenclubs komen met tegenvoorstel zzp-wet (2 maart 2020)
Is de ZZP’er straks de sjaak? (26 februari 2019)

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.