— woensdag 22 maart 2023, 09:22 | 0 reacties, praat mee

VWN-publicatieprijs 2022 naar Niki Korteweg

Niki Korteweg won de VWN-publicatieprijs 2022. - © Anouk Broersma

NRC-journalist Niki Korteweg heeft de VWN-publicatieprijs 2022 gewonnen. Ze won de prijs voor de beste wetenschapsjournalistieke productie van het jaar met haar artikel Hoe diepe hersenstimulatie een man van zijn angst afhielp. Naast de Gouden Beitel-trofee ontving ze ook 500 euro aan prijzengeld. Laatste wijziging: 22 maart 2023, 13:37

Dat laat de VWN, de Vereniging Wetenschapsjournalistiek en -communicatie Nederland, weten in een persbericht. In totaal waren dit jaar 37 producties ingezonden voor de VWN-publicatieprijs. De jury prees Korteweg tijdens de uitreiking dinsdagavond om haar vermogen een persoonlijk verhaal te vertellen en tegelijkertijd een complexe wetenschappelijke methode uit te leggen.

In het artikel, dat op 15 april 2022 verscheen in NRC, beschrijft Kortweg hoe diepe hersenstimulatie angststoornissen kan onderdrukken. Bij die nieuwe methode gebruiken artsen dunne elektroden die tot centimeters diep het brein ingaan, om diverse psychische aandoeningen te behandelen.

De VWN stuurt traditiegetrouw de winnaar van zijn publicatieprijs ook in voor de European Science Writer of the Year-wedstrijd.

De tweede prijs gaat naar de tv-uitzending Nooit meer kanker van Argos Medialogica. Deze werd geregisseerd door Vincent Verweij, met research door Rosalyn Saab en Floor de Graaff.

De derde prijs is voor George van Hal en Margriet Oostveen met hun indrukwekkende artikel Het einde van de machoprofessor: vrouwen in de sterrenkunde accepteren wangedrag niet langer in de Volkskrant.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.