website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

VVOJ wint Slimste Journalist; NRC krijgt de beker

Dolf Rogmans — Geplaatst in persprijs op vrijdag 25 januari 2019, 09:18

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen.

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen.

Nieuws Twee teams wonnen donderdag de quiz 'De slimste journalist 2018'. Het team van NRC Handelsblad, Rokin Rambo's, kreeg de beker uitgereikt en de eerste plaats toegewezen. Een hertelling wees kort daarna uit dat het team 'Muckrakers' van de VVOJ een punt meer heeft behaald. Maar toen was de beker al weg en het podium leeg.

Tanja van Bergen van team-Muckrakers met een glimlach: ‘Wij eisen de beker niet op, maar willen wel vastgelegd zien dat we een punt meer hebben behaald en daarmee eigenlijk de winnaar zijn.’

Jury-voorzitter Dorien Vrieling kon niet anders dan de lezing van Van Bergen beamen.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek organiseerde voor de vierde keer de quiz in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Daar probeerden 32 teams van vier mensen de beker plus eeuwige roem in de wacht te slepen.

Vorig jaar ging het team Muckrakers er al met de winst van door. Ze eindigden toen in punten gelijk met het team van Villamedia (dat dit jaar op een keurige vijfde plaats eindigde). De antwoorden op twee inschattingsvragen gaven toen de doorslag.

Ook dit jaar was er weer een gelijke stand na vier quizronden en moesten de schattingsvragen uitkomst bieden. De antwoorden waren bij aanvang van de wedstrijd in een enveloppe bij de jury ingeleverd.

Het team Rokin Rambo’s had de eerste vraag het beste beantwoord en werd daarmee tot winnaar uitgeroepen. Echter, Muckrakers had de tweede vraag beter beantwoord en tijdens de quiz een bonuspunt verdiend.

Het toekennen van dat bonuspunt was een idee van presentatrice Esther van Rijswijk. Ze liet Muckrakers-lid Willem Don een dansje doen op het podium en gaf hem spontaan een bonuspunt.

Dat zorgde dus aan het einde van de avond voor verwarring. De jury koos er uiteindelijk voor dat onreglementair toegekende bonuspunt niet mee te rekenen in de uitslag. Maar vond later weer dat het dat eigenlijk wel had moeten doen.

De zaal kreeg weinig mee van de verwarring, anders dan dat het bepalen van de einduitslag nogal lang duurde.

Pas nadat de beker en de bloemen al aan NRC waren uitgereikt, ging Van Bergen op onderzoek uit en legde de jury op de grill en ging juryvoorzitter Vrieling mee in de rekensom van Van Bergen.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Esther, 25 januari 2019, 23:54

    Precies! Zo was het! NRC won op punten, maar VVOJ op een dansje. Wat een rel! Gelukkig had de jury t voor het zeggen, en niet de presentator. Die staat nu in t krijt bij de VVOJ…

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.