— vrijdag 25 januari 2019, 09:18 | 1 reactie, praat mee

VVOJ wint Slimste Journalist; NRC krijgt de beker

Villamedia steunt de fotografenactie. Daarom plaatsen wij vandaag geen foto's bij de artikelen.

Twee teams wonnen donderdag de quiz 'De slimste journalist 2018'. Het team van NRC Handelsblad, Rokin Rambo's, kreeg de beker uitgereikt en de eerste plaats toegewezen. Een hertelling wees kort daarna uit dat het team 'Muckrakers' van de VVOJ een punt meer heeft behaald. Maar toen was de beker al weg en het podium leeg. Laatste wijziging: 25 januari 2019, 10:11

Tanja van Bergen van team-Muckrakers met een glimlach: ‘Wij eisen de beker niet op, maar willen wel vastgelegd zien dat we een punt meer hebben behaald en daarmee eigenlijk de winnaar zijn.’

Jury-voorzitter Dorien Vrieling kon niet anders dan de lezing van Van Bergen beamen.

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek organiseerde voor de vierde keer de quiz in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Daar probeerden 32 teams van vier mensen de beker plus eeuwige roem in de wacht te slepen.

Vorig jaar ging het team Muckrakers er al met de winst van door. Ze eindigden toen in punten gelijk met het team van Villamedia (dat dit jaar op een keurige vijfde plaats eindigde). De antwoorden op twee inschattingsvragen gaven toen de doorslag.

Ook dit jaar was er weer een gelijke stand na vier quizronden en moesten de schattingsvragen uitkomst bieden. De antwoorden waren bij aanvang van de wedstrijd in een enveloppe bij de jury ingeleverd.

Het team Rokin Rambo’s had de eerste vraag het beste beantwoord en werd daarmee tot winnaar uitgeroepen. Echter, Muckrakers had de tweede vraag beter beantwoord en tijdens de quiz een bonuspunt verdiend.

Het toekennen van dat bonuspunt was een idee van presentatrice Esther van Rijswijk. Ze liet Muckrakers-lid Willem Don een dansje doen op het podium en gaf hem spontaan een bonuspunt.

Dat zorgde dus aan het einde van de avond voor verwarring. De jury koos er uiteindelijk voor dat onreglementair toegekende bonuspunt niet mee te rekenen in de uitslag. Maar vond later weer dat het dat eigenlijk wel had moeten doen.

De zaal kreeg weinig mee van de verwarring, anders dan dat het bepalen van de einduitslag nogal lang duurde.

Pas nadat de beker en de bloemen al aan NRC waren uitgereikt, ging Van Bergen op onderzoek uit en legde de jury op de grill en ging juryvoorzitter Vrieling mee in de rekensom van Van Bergen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Esther, 25 januari 2019, 23:54

Precies! Zo was het! NRC won op punten, maar VVOJ op een dansje. Wat een rel! Gelukkig had de jury t voor het zeggen, en niet de presentator. Die staat nu in t krijt bij de VVOJ…

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.