— maandag 17 juni 2019, 09:47 | 0 reacties, praat mee

Thomas Rueb wint Brusseprijs 2019

Thomas Rueb heeft met 'Laura H. Het kalifaatmeisje uit Zoetermeer' de Brusseprijs 2019 voor het beste journalistieke boek gewonnen. Dit heeft juryvoorzitter Bas Haan op zaterdag bekendgemaakt in een speciale uitzending van Met het Oog Op Morgen. Laatste wijziging: 17 juni 2019, 10:06

Laura H. van NRC-journalist Rueb is het onthutsende verslag van de lijdensweg van een Nederlandse vrouw die met haar Nederlands-Marokkaanse man en twee kinderen in 2015 naar het IS-kalifaat in Syrië reist. Laura weet uiteindelijk de oorlog te ontvluchten, maar terug in Nederland wordt ze gevangengezet.

De jury van de Brusseprijs over Laura H.: “De overtuiging waarmee Rueb Laura’s leven voor en in het Kalifaat dichtbij weet te brengen is overrompelend en wint aan kracht doordat de schrijver het verhaal vertelt vanuit zijn eigen vragen en verbazing. Daarbij is het boek zo rijk aan details, dat je als lezer daadwerkelijk het gevoel hebt dat je het allemaal zelf meemaakt.”

Rueb ontvangt 10.000 euro prijzengeld.

Het onderzoek naar het verhaal van Laura H. begon in 2017 met een interview met de vader van het meisje. ‘Over zijn dochter wist ik in eerste instantie niet meer dan wat ik op het Journaal had gezien: dat ze was ontsnapt uit het kalifaat, in isolatie zat en geen woord had gesproken. Ik dacht: dit wordt gewoon een interview met een vader die gaat vertellen hoe ingrijpend het is als je kind naar Syrië vertrekt. Als je gezin zoiets overkomt’, vertelde Rueb eerder dit jaar in een interview met Villamedia. ‘Ik had totaal geen idee van de maatschappelijke reikwijdte van wat hij ging vertellen.

Lees het hele interview hier terug.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.