VVOJ en NVJ: ministerie EZ neemt loopje met de Wob

UPDATE Ongepast en onwettelijk, aldus de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Een ongewenst precedent, oordeelt de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Het ministerie van Economische Zaken (EZ) wil eerst weten wat de onderzoeksjournalisten Platform Authentieke Journalistiek (PAJ) willen bereiken met veertien Wob-verzoeken voordat er antwoord volgt. Alleen, dat verbiedt de wet.
PAJ probeert met Wob-verzoeken de relatie tussen de Nederlandse overheid en oliegigant Shell in kaart te brengen. Daartoe zijn in totaal zeventien wob-verzoeken uitgezet, waarvan EZ er veertien onder haar hoede heeft. De beantwoording daarvan gaat traag. Vier maanden verder en het ministerie van Economische Zaken komt niet verder dan te vragen waarom PAJ dat allemaal wil weten.
Roger Vleugels, Wob-expert, juridisch adviseur en PAJ-vertegenwoordiger in dit Wob-proces: ‘De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) bepaalt dat een bestuursorgaan de indiener mag vragen zijn verzoek te verduidelijken en concretiseren als het te algemeen en te vaag geformuleerd is. Het achterliggende motief, het zogeheten ‘belang’ van de verzoeker, hoeft de verzoeker volgens de wet niet kenbaar te maken. Die bepaling heeft een reden: de overheid moet documenten wel of niet openbaren op basis van juridische gronden, niet op basis van de motieven van de verzoeker.’
VVOJ en NVJ steunen PAJ in hun opstelling. Beide roepen het ministerie op deze eis te laten vallen. De NVJ: ‘Inzage in de onderzoeksopzet van een journalistiek artikel al helemaal niet, dat heeft een chilling effect op de persvrijheid. Voor welke doeleinden de Wob-verzoeker informatie opvraagt bij de overheid is niet relevant. Uitgangspunt van de Wob is dat alle overheidsinformatie in beginsel openbaar is, tenzij een van de weigeringsgronden van de Wob van toepassing is’.
PAJ werkt bij de Wob-verzoeken samen met onderzoekswebsite Follow The Money. Meer bij FTM.
Praat mee