basis naar compleet

— vrijdag 2 februari 2024, 10:27 | 0 reacties, praat mee

Organisaties doen voorstellen aan informateur om Wet open overheid te verbeteren

Gedupeerde in de affaire rond kinderopvangtoeslag toont het zwartgelakte dossier in 2019 - © Laurens van Putten

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ), de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), het expertisecentrum voor Woo-verzoekers SPOON, Open State Foundation en de brancheorganisatie NDP Nieuwsmedia hebben in een gezamenlijke brief aan informateur Ronald Plasterk gevraagd serieus werk te maken van meer openbaarheid van bestuur. Ze doen acht voorstellen daartoe. Laatste wijziging: 2 februari 2024, 10:27

De partijen roepen de formerende partijen op om ervoor te zorgen dat de wet open overheid (Woo) beter gaat functioneren. De journalistieke organisaties willen dat er overleg tot stand komt tussen ambtenaren, journalistiek en maatschappelijke organisaties om te komen tot bindende regels voor de behandeling van Woo-verzoeken. Veel mogelijkheden om de werklast en vertragingen te verminderen worden volgens de ondertekenaars nog onvoldoende benut.

De Woo, sinds mei 2022 de vervanging van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob), bepaalt dat het overheidsbestuur in beginsel transparant plaatsvindt, met inachtneming van enkele noodzakelijk geachte begrenzingen. Alleen de pratijk is weerbarstig. Uit diverse onderzoeken blijkt dat er helaas weinig van die openbaarheid terecht komt. Zo duurt het doorgaans vele maanden voordat een Woo-verzoek behandeld is, worden veel documenten op oneigenlijke gronden niet vrijgegeven en wat wel openbaar wordt gemaakt is door veelvuldig lakken onleesbaar geworden.

Volgens de ondertekenaars van de brief kan en moet het anders. “De formatietafel is onzes inziens dé plek om daar iets aan te doen.” Ze doen daarom een achttal voorstellen. Het openbaar bestuur zou bijvoorbeeld eerst moeten werken aan een cultuurverandering naar meer transparantie, en aan het op orde brengen van de informatiehuishouding. Verder willen ze dat de overheid de zogeheten weigergronden correct toepast en niet misbruikt om geen documenten te hoeven verstrekken. Ook moeten concept-documenten ruimhartiger worden vrijgegeven, wanneer hier om gevraagd wordt.

“Goede toepassing van de Woo zal naar onze overtuiging niet alleen de pers, maar ook de burger, het bestuur en dus de democratie zeer ten goede zal komen”, besluit de brief aan de informateur.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.