training eu starters

— dinsdag 23 mei 2023, 12:22 | 0 reacties, praat mee

Grootschalig onderzoek onder journalisten over toegang tot overheidsinformatie

© Richard Brocken / Hollandse Hoogte

Het onafhankelijke Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI) gaat een onderzoek uitvoeren onder journalisten naar hun ervaring met en waardering van de toegang tot overheidsinformatie. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) zullen een vragenlijst onder hun leden verspreiden. Ook niet-leden kunnen deelnemen aan het onderzoek. Laatste wijziging: 23 mei 2023, 12:37

Doel van het onderzoek is het bevorderen van de toepassing van de Wet open overheid (Woo). Daarnaast zal het ACOI verkregen inzichten gebruiken bij toekomstige adviezen en bemiddelingszaken. Het onafhankelijke adviescollege, dat gevraagd en ongevraagd adviezen uitbrengt aan de regering en het parlement, noemt het van essentieel belang dat journalisten voldoende toegang hebben tot informatie van de overheid. De Wet open overheid (Woo) is daarvoor een belangrijk instrument. Ook biedt de Woo journalisten de mogelijkheid tot vertrouwelijke voorinzage van overheidstukken. Zij kunnen ook een klacht indienen bij het ACOI over de wijze waarop een overheidsorganisatie hun Woo-verzoek behandelt. Het ACOI vindt het daarom belangrijk om de ervaring en waardering van journalisten te onderzoeken, waarbij ook wordt gevraagd naar verbetersuggesties vanuit de journalistiek.

De Woo is nu net een jaar van kracht en er is nog veel kritiek op. Zo bleek uit onderzoek van het Instituut Maatschappelijke Innovatie (IMI) en Open State Foundation (OSF) afgelopen maart dat de maximale termijn voor Woo-verzoeken het afgelopen jaar ‘zeer fors’ overschreden werd en dat actieve openbaarmaking nauwelijks van de grond komt. 

Op 5 juni worden journalisten uitgenodigd om een online vragenlijst in te vullen. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) zullen de vragenlijst onder hun leden verspreiden. Journalisten die geen lid zijn van deze beroepsverenigingen kunnen via een open link deelnemen aan het onderzoek. Voor een kwalitatieve verdieping worden in juli interviews afgenomen met geïnteresseerde journalisten en een dialoogtafel georganiseerd. De resultaten van het onderzoek worden uiterlijk in oktober verwacht, aldus het ACOI.

Bekijk meer van

Woo VVOJ NVJ NVJ ACOI

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.