— donderdag 8 oktober 2015, 21:22 | 0 reacties, praat mee

VVD en PVV: NPO verliest snel markt

UPDATE VVD en PVV verwachten op basis van recente Amerikaanse studies dat ook in Nederland snel steeds minder mensen naar de publieke omroep kijken. Vooral jongeren en kinderen hebben weinig met lineair kijken naar de ‘publieke omroep’; zij gaan naar kanalen als YouTube en Netflix, doorgeleid via sociale media. Laatste wijziging: 9 oktober 2015, 09:20

Martin Bosma (PVV) vergeleek de NPO - in het plenaire mediadebat op 8 oktober met staatssecretaris Sander Dekker - met de Titanic: ‘In het ruim wordt al water gemaakt, maar staatssecretaris Dekker zet de deckchairs nog even recht’. Ook Arno Rutte, VVD, constateert dat lineaire tv wordt genegeerd door de jeugd ‘Netflix heeft in één jaar een miljoen abonnees in Nederland binnengehaald.’ Rutte vindt dat de NPO daarom moet aanhaken bij de bestaande netwerken, in plaats van zelf een verdienmodel te gaan ontwikkelen via NPO Plus.

Tijdens het debat, dat tot diep in de nacht duurde, werd een groot aantal moties en amendementen ingediend. Jasper van Dijk (SP) bepleitte onder meer om het aantal voorlichters bij Rijk, provincies en gemeenten drastisch te verminderen, en deze besparing ten goede te laten komen aan de regionale journalistiek.
Ook CDA en ChristenUnie hamerden in het debat op het belang van goede publieke nieuwsvoorziening in de regio. De staatssecretaris zei het hiermee eens te zijn.De SP wil verder de BTW op digitaal nieuws verlagen van 21% naar 6%, dus gelijk trekken met de gedrukte media. D66 zei dit een ‘goed plan’ te vinden.

De Tweede Kamer stemt op 13 oktober over de voorstellen.

Bekijk meer van

Sander Dekker

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.