website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

NPO sluit prestatieovereenkomst met staatssecretaris Dekker

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in omroep op vrijdag 15 september 2017, 14:23

© ANP

Nieuws

De komende jaren is minimaal 75 procent van het aanbod op de NPO-televisienetten van Nederlandse bodem en de muziekzenders moeten het belang van Nederlandse artiesten blijven benadrukken. Dat zijn enkele van de afspraken die de NPO en staatssecretaris Dekker (media) hebben vastgelegd in een prestatieovereenkomst.

In de zogeheten prestatieovereenkomst zijn afspraken en doelstellingen voor de publieke omroep vastgelegd. Deze afspraken zijn gebaseerd op de nieuwe Mediawet en zijn de vertaling van de ambities die de NPO in haar beleidsplan tot en met 2020 heeft vastgelegd. Dekker en de NPO hebben hier concrete en meetbare doelen aan gekoppeld. De NPO gaat bijvoorbeeld inzichtelijk maken hoe ze met amusement haar publieke taak invult. Ook wordt het publiek bevraagd over de kwaliteit van de programmering.

Verder is afgesproken dat De NPO per jaar minimaal 30 nieuwe tv-programma’s zal uitproberen. Daarnaast zet de NPO 16,6 miljoen euro apart in het NPO-fonds, dat sinds januari de opvolger is van het Mediafonds. Het geld moet gebruikt worden voor kwalitatief hoogwaardig Nederlands drama, documentaires en talentontwikkeling. Daarnaast moet de NPO jaarlijks minimaal 16 speelfilms, twee Telescoopfilms en minimaal zes Telefilms coproduceren.

Voor radio moeten de muziekzenders NPO Radio 2, NPO 3FM en NPO FunX het belang benadrukken van Nederlandse artiesten door onder andere een jaarlijkse prijsuitreiking aan Nederlandse artiesten per zender. NPO Radio 4 registreert en produceert jaarlijks minimaal 245 Nederlandse klassieke concerten en alle zenders continueren hun talentprogramma.

Als blijkt dat de NPO de doelen niet haalt dan zal een verbeterplan worden opgesteld. In het uiterste geval kan een sanctie worden opgelegd, zo hebben de NPO en Dekker afgesproken.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.