training eu starters

— woensdag 13 december 2017, 08:49 | 0 reacties, praat mee

VS willen met dood bedreigde Mexicaanse journalist uitzetten

Journalist Emilio Gutiérrez | Privéfoto

In de Verenigde Staten zijn deze week de Mexicaase journalist Emilio Gutiérrez en zijn 24-jarige zoon Oscar opgepakt door de agenten van de Amerikaanse immigratiedienst ICE. Hij wordt mogelijk nog deze week uitgezet, maar vluchtte in 2008 naar de Verenigde Staten omdat hij in Mexico met de dood werd bedreigd. Laatste wijziging: 13 december 2017, 08:52

Die situatie is niet veranderd, stelt Gutiérrez, wiens asielaanvraag in november door de Amerikaanse autoriteiten werd afgewezen. De Washington Post meldt dat Gutiérrez in 2008 ontdekte dat hij op een kill list stond vanwege zijn verslaggeving over de afpersing en geweld door leden van het Mexicaanse leger.

Toen soldaten in dat jaar zijn huis bezochten, vluchtte hij met zijn zoon de grens over. Gutiérrez woonde negen jaar in de Verenigde Staten en won afgelopen oktober nog een prijs van de National Press Club in Washington.

De journalist zegt ten dode opgeschreven te zijn als hij naar Mexico wordt uitgezet. Een spoedprocedure over de afwijzing van de asielaanvraag loopt momenteel. De journalist zegt geen voorkeur te hebben voor een ander land om naar te moeten vertrekken. “Elke plek is veiliger voor mij dan Mexico”, aldus Gutiérrez.

Immigratiedienst ICE gaf afgelopen vrijdag een korte verklaring uit dat de rechters in immigratiezaken elk geval individueel beoordelen. De journalist en zijn zoon blijven vast zitten zolang het beroep tegen de uitspraak nog loopt. Meer bij de Washington Post

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.