training eu starters

— woensdag 20 maart 2019, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Amerikaanse immigratiedienst bouwde database van journalisten

Een jonge Mexicaanse vrouw steekt haar hand door het grenshek nabij Anapra in New Mexico | EPA

De Verenigde Staten hebben systematisch activisten die protesteren tegen het Amerikaanse immigratiebeleid én journalisten die daarover verslag doen geregistreerd in een geheime database. Bij grensovergang werden journalisten en anderen op de lijst daardoor vrijwel automatisch aan extra controles onderworpen. Laatste wijziging: 20 maart 2019, 15:23

Het bestaan van de geheime database is gelekt door de Amerikaanse nieuwszender NBC 7. De database blijkt journalisten en activisten te categoriseren als media/journalist, instigator (wat zoveel als ophitser, aanstoker betekent) of organizer te identificeren.

Bij paspoortcontrole wordt iemand op de lijst extra gecontroleerd. Een van de journalistes zegt nu haar laptop thuis te laten, ondanks dat ze niets te verbergen heeft.

Naar nu bekend is staan er minstens 59 mensen in die database, meldt The Guardian. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU zegt niet eerder zo’n systematische uitlichting van journalisten en activisten te hebben meegemaakt.

Volgens de Amerikaanse immigratiedienst Ice is het overzicht bedoeld als context voor agenten van Homeland Security. De vrijheid van meningsuiting geniet volgens een Ice-woordvoerder “ons volledige respect”.

Naast de burgerrechtenbeweging zijn ook leden van het Amerikaanse congres bezorgd over de database. Ice zegt dat elke suggestie dat de overheidsdienst juridische en grondwettelijke grenzen overtreedt “onverantwoordelijk, speculatief en onjuist” is. Meer bij The Guardian

Bekijk meer van

Verenigde Staten Recht Mexico ACLU

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.