website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Amerikaanse immigratiedienst bouwde database van journalisten

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 20 maart 2019, 15:17

Een jonge Mexicaanse vrouw steekt haar hand door het grenshek nabij Anapra in New Mexico | EPA

Een jonge Mexicaanse vrouw steekt haar hand door het grenshek nabij Anapra in New Mexico | EPA

Nieuws De Verenigde Staten hebben systematisch activisten die protesteren tegen het Amerikaanse immigratiebeleid én journalisten die daarover verslag doen geregistreerd in een geheime database. Bij grensovergang werden journalisten en anderen op de lijst daardoor vrijwel automatisch aan extra controles onderworpen.

Het bestaan van de geheime database is gelekt door de Amerikaanse nieuwszender NBC 7. De database blijkt journalisten en activisten te categoriseren als media/journalist, instigator (wat zoveel als ophitser, aanstoker betekent) of organizer te identificeren.

Bij paspoortcontrole wordt iemand op de lijst extra gecontroleerd. Een van de journalistes zegt nu haar laptop thuis te laten, ondanks dat ze niets te verbergen heeft.

Naar nu bekend is staan er minstens 59 mensen in die database, meldt The Guardian. De Amerikaanse burgerrechtenbeweging ACLU zegt niet eerder zo’n systematische uitlichting van journalisten en activisten te hebben meegemaakt.

Volgens de Amerikaanse immigratiedienst Ice is het overzicht bedoeld als context voor agenten van Homeland Security. De vrijheid van meningsuiting geniet volgens een Ice-woordvoerder “ons volledige respect”.

Naast de burgerrechtenbeweging zijn ook leden van het Amerikaanse congres bezorgd over de database. Ice zegt dat elke suggestie dat de overheidsdienst juridische en grondwettelijke grenzen overtreedt “onverantwoordelijk, speculatief en onjuist” is. Meer bij The Guardian

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.