basis naar compleet

— woensdag 19 april 2023, 11:24 | 0 reacties, praat mee

VS: lokale politici fantaseerden over moord op krantenjournalisten

Boze bewoners van McCurtain verschaften zich toegang tot een gemeentevergadering, om te demonstreren tegen de racistische en gewelddadige uitspraken van lokale bestuurders | AP

De Amerikaanse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar uitspraken van lokale bestuurders en de plaatselijke sheriff in McCurtain County in Oklahoma, waarin de wens werd besproken zich te ontdoen van enkele krantenjournalisten. Een van de lokale politici stelde huurmoordenaars te kennen - "heel kalme jongens". Laatste wijziging: 19 april 2023, 11:41

Verslaggevers van lokale dagblad McCurtain News-Gazette berichtten sinds november vorig 2021 over ondermaatse prestaties van onder meer de McCurtainse politie, waarbij zou zijn gesleuteld aan bewijsmateriaal.

In de opname bespreken de bestuurders dat het werkelijk niemand iets zou schelen als McCurtain Gazette-News-journalisten Bruce Willingham en zijn zoon Chris iets overkomt. Een van hen zegt al gaten te hebben gegraven “voor als je ze nodig hebt”.

De bestuurders zouden verder hebben geprobeerd om de telefoons van de Willinghams te vorderen om zo zijn contacten te kunnen doornemen, aldus een rechtszaak die Chris Willingham in maart begon.

De politici deden hun uitspraken in in die maand; de McCurtain News-Gazette publiceerde een eerste transcriptie van de discussie in april. De krant wil later nog meer uit het opnames openbaren.

De bestuurders, allen Republikeinen, klagen in de opname verder dat het “niet langer sociaal geaccepteerd is” om zwarten in elkaar te slaan en op te hangen.

Governeur Kevin Stitt van Oklahoma - ook Republikein - heeft opgeroepen tot het ontslag van alle betrokkenen, meldt dagblad The Oklahoman.

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.