banner festival 23

— donderdag 20 augustus 2020, 12:51 | 0 reacties, praat mee

VS laten optie doodstraf varen in rechtszaak tegen Britse IS-aanhangers die journalisten vermoordden

Journalist James Foley in 2011. Hij werd in 2014 onthoofd door IS-terrorist Mohammed Emwazi | AP

De Verenigde Staten zullen niet langer streven naar een doodstraf voor twee Britse IS-aanhangers die ervan worden verdacht onder meer journalist James Foley en Steven Sotloff te hebben onthoofd. Een groep waar de twee deel van uitmaakten viel op vanwege hun Britse accenten. Laatste wijziging: 20 augustus 2020, 13:16

IS-terrorist Mohammed Emwazi, die Foley vermoordde, is in 2015 omgekomen bij een drone-aanval in Raqqa, de voormalige officieuze hoofdstad van IS. Een ander zit in Turkije een straf van 7 jaar uit. Of hij daarna nog wordt berecht door de Verenigde Staten is niet duidelijk.

Groot-Brittannië maakte bezwaar tegen het actief nastreven van de doodstraf, waardoor de start van een rechtszaak al twee jaar is vertraagd. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr schrijft in een brief aan de Britse minister van Binnenlandse Zaken Pritti Patel dat een doodstraf voor de Verenigde Staten niet langer centraal staat.

In ruil daarvoor wordt verwacht dat Groot-Brittannië vanaf nu actief meewerkt. “Langer uitstel verlengt het onrecht dat families wordt aangedaan”, stelt Barr. Er bestaat wel de kans dat de mannen een doodstraf krijgen opgelegd, maar die zal volgens Barr dan niet worden uitgevoerd.

El Shafee Elsheikh en Alexanda Kotey ontkennen beiden dat ze deel uitmaakten van het viertal, die de bijnaam ‘The Beatles’ hadden gekregen. Wel erkennen ze voor IS actief te zijn geweest. De vier vermoordden naast James Foley ook journalisten Steven Sotloff en Kenji Goto.

Verder vermoordden ze de Britse humanitaire hulpverleners David Haines en Alan Henning en Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig. Ook een Japanse militaire aannemer en tientallen militairen van het Syrische leger werden door de vier op gruwelijke wijze omgebracht.

Barr heeft een tijdlimiet gesteld waarbinnen Groot-Brittannië gevraagde bewijsstukken en andere documenten moeten hebben overhandigd. Als niet voor 15 oktober gebeurt, draagt de Verenigde Staten El Shafee Elsheikh en Alexanda Kotey over aan de Iraakse autoriteiten voor berechting.

Daar wordt aan IS-aanhangers veelal wél de doodstraf opgelegd. Nabestaanden zijn voorzichtig hoopvol dat het eindelijk tot een rechtszaak komt.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.