VS laten optie doodstraf varen in rechtszaak tegen Britse IS-aanhangers die journalisten vermoordden

De Verenigde Staten zullen niet langer streven naar een doodstraf voor twee Britse IS-aanhangers die ervan worden verdacht onder meer journalist James Foley en Steven Sotloff te hebben onthoofd. Een groep waar de twee deel van uitmaakten viel op vanwege hun Britse accenten.
IS-terrorist Mohammed Emwazi, die Foley vermoordde, is in 2015 omgekomen bij een drone-aanval in Raqqa, de voormalige officieuze hoofdstad van IS. Een ander zit in Turkije een straf van 7 jaar uit. Of hij daarna nog wordt berecht door de Verenigde Staten is niet duidelijk.
Groot-Brittannië maakte bezwaar tegen het actief nastreven van de doodstraf, waardoor de start van een rechtszaak al twee jaar is vertraagd. De Amerikaanse minister van Justitie William Barr schrijft in een brief aan de Britse minister van Binnenlandse Zaken Pritti Patel dat een doodstraf voor de Verenigde Staten niet langer centraal staat.
In ruil daarvoor wordt verwacht dat Groot-Brittannië vanaf nu actief meewerkt. “Langer uitstel verlengt het onrecht dat families wordt aangedaan”, stelt Barr. Er bestaat wel de kans dat de mannen een doodstraf krijgen opgelegd, maar die zal volgens Barr dan niet worden uitgevoerd.
El Shafee Elsheikh en Alexanda Kotey ontkennen beiden dat ze deel uitmaakten van het viertal, die de bijnaam ‘The Beatles’ hadden gekregen. Wel erkennen ze voor IS actief te zijn geweest. De vier vermoordden naast James Foley ook journalisten Steven Sotloff en Kenji Goto.
Verder vermoordden ze de Britse humanitaire hulpverleners David Haines en Alan Henning en Amerikaanse hulpverlener Peter Kassig. Ook een Japanse militaire aannemer en tientallen militairen van het Syrische leger werden door de vier op gruwelijke wijze omgebracht.
Barr heeft een tijdlimiet gesteld waarbinnen Groot-Brittannië gevraagde bewijsstukken en andere documenten moeten hebben overhandigd. Als niet voor 15 oktober gebeurt, draagt de Verenigde Staten El Shafee Elsheikh en Alexanda Kotey over aan de Iraakse autoriteiten voor berechting.
Daar wordt aan IS-aanhangers veelal wél de doodstraf opgelegd. Nabestaanden zijn voorzichtig hoopvol dat het eindelijk tot een rechtszaak komt.
Praat mee