Moord Foley en Sotloff: proces tegen IS-terreurverdachten van start

Twee Britse IS-terreurverdachten zijn naar de Verenigde Staten overgebracht om terecht te staan voor hun aandeel in het vermoorden van Amerikaanse journalisten en humanitaire hulpverleners. De slepende zaak kwam onlangs in een stroomversnelling toen de Amerikaanse justitieminister Barr niet langer aandrong op de doodstraf als optie.
Alexanda Kotey en El Shafee Elsheikh maakten volgens de aanklacht deel uit van een groep van vier Britten. Zij vielen op door hun acccenten en kregen de bijnaam ‘The Beatles’. Journalisten James Foley, Steven Sotloff, Kenji Goto, diverse hulpverleners en tientallen gevangen genomen Syrische militairen werden door de vier op gruwelijke wijze gedood.
Gevangenen die hun tijd onder de vier overleefden, zeggen dat ze regelmatig werden gemarteld met stroomstoten of waterboarding dat verdrinking simuleert.
IS-terrorist Mohammed Emwazi, die Foley vermoordde, is in 2015 omgekomen bij een drone-aanval in Raqqa, de voormalige officieuze hoofdstad van IS. Een ander zit in Turkije een straf van 7 jaar uit. Of hij daarna nog wordt berecht door de Verenigde Staten is niet duidelijk.
Groot-Britannië maakte bezwaar tegen de mogelijkheid dat de doodstraf op tafel lag - iets dat de start van de rechtszaak ernstig vertraagde. “Langer uitstel verlengt het onrecht dat families wordt aangedaan”, schreef Barr afgelopen augustus in een brief aan de Britse minister van Binnenlandse Zaken Pritti Patel. De mannen kunnen wel een doodstraf krijgen opgelegd, maar die zal volgens Barr niet worden uitgevoerd.
Het is voor het eerst dat de Verenigde Staten op eigen grondgebied IS-strijders berecht. Elsheikh en Kotey werden afgelopen woensdag per videoverbinding voorgeleid. De Washington Post meldt dat Elsheikh en Kotey erkennen dat IS-gevangenen ‘het hard te verduren hadden’, maar ontkennen persoonlijk betrokken te zijn geweest bij marteling of executies.
De lichamen van de gedode journalisten, hulpverleners en soldaten zijn nooit teruggevonden. De aanklacht omvat onder meer ontvoering met de dood tot gevolg, samenzwering om Amerikaanse staatsburgers te vermoorden en deelname aan een terorristische organisatie. Meer bij de Washington Post
Praat mee