banner festival 23

— woensdag 3 september 2014, 09:05

Verslagenheid na dood Sotloff

Vrienden en collega's van journalist Steven Sotloff hebben verslagen gereageerd op het nieuws dat hij door zijn IS-ontvoerders is vermoord. Een video waarin Sotloff alvorens zijn onthoofding wordt vertoond, volgde hetzelfde stramien als de video waarin de Amerikaanse journalist James Foley werd gedood. Sotloff moest een tekst oplezen, een gemaskerde man (met hetzelfde Britse accent als in de video met Foley) maakt beschuldigingen aan het adres van het Westen en de Amerikaanse president Obama. Daarna wordt Sotloff vermoord. Vrienden van Sotloff vroegen via sociale media om de video niet te delen, maar Sotloff te gedenken met verwijzingen naar zijn werk of foto's uit zijn carrière. Het blad Foreign Policy zette het stuk From Bread Lines To Front Lines online. Sotloff schreef dat artikel in Aleppo, de stad waar hij uiteindelijk in augustus 2013 werd ontvoerd. Laatste wijziging: 4 september 2014, 13:17

Een kleine week geleden deed Sotloffs moeder nog een emotionele oproep aan de ontvoerders om het leven van haar zoon te sparen. “Steven is een journalist die naar het Midden-Oosten is gereisd om verslag te doen van het lijden van moslims onder tirannen. [..] Hij is een man van eer, die altijd de zwakkeren heeft willen helpen”, aldus Shirley Sotloff. De oproep bleef tot gisteren onbeantwoord.

Het Witte Huis leek niet direct op de hoogte van de onthoofdingsvideo, toen een journalist tijdens een vragenronde Sotloff ter sprake bracht. Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest weet dat aan de recente ontwikkeling en herhaalde dat het Witte Huis “veel tijd en middelen heeft ingezet om meneer Sotloff proberen te redden.” Inmiddels heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de authenticiteit van de video bevestigd.

Onderzoeksjournalist Scott Carney wijst in een blogpost op de risico’s die freelancers in oorlogsverslaggeving lopen, omdat ze hun werk zonder verzekeringen of steun van opdrachtgevers moeten doen. Die klacht is niet nieuw - in mei klaagde journalist Jaron Gilinsky al over de schrijnende verschillen in steun voor journalisten in vaste dienst of freelancers.

De ontvoerders lieten in hun onthoofdingsvideo weten dat een Britse gevangene, David Haines, als volgende aan de beurt is. De Britse krant The Telegraph citeert anonieme Amerikaanse inlichtingenexperts die wijzen op de identieke setting als in de Foley-video. Volgens hen is het waarschijnlijk dat Sotloff direct na Foley is vermoord - hetgeen zou betekenen dat IS sowieso nooit verwachtte dat er iets met hun eisen gedaan zou worden.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.