word studentlid

— woensdag 17 november 2021, 13:51 | 0 reacties, praat mee

VS en China versoepelen visumregels voor elkaars journalisten

VS en China versoepelen visumregels voor elkaars journalisten
Het virtuele overleg van presidenten Joe Biden en Xi Jinping, op groot scherm uitgezonden - © EPA / Roman Pipely

Amerikaanse journalisten die voor hun werk naar China willen reizen, kunnen in de nabije toekomst langer in het land blijven en mogen ook vrij vertrekken en weer terugkeren. Ook voor Chinese journalisten die naar de Verenigde Staten willen, worden visumregels soepeler.

Dat schrijft CNN Business, op basis van gesprekken met vertegenwoordigers van beide landen. De Verenigde Staten en China maakten begin deze week nieuwe afspraken over visa voor journalisten, na een lang virtueel overleg tussen de presidenten Joe Biden en Xi Jinping.

Een van de belangrijkste wijzigingen in de regels, is dat het journalistenvisa standaard een jaar geldig gaat zijn. Momenteel is zo’n visum nog maar drie maanden geldig. Daarnaast mogen verslaggevers de Verenigde Staten of China ook tussentijds verlaten en weer terugkeren. Hun visum blijft in dat geval geldig. 

Wanneer de nieuwe afspraken ingaan is nog niet bekend. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Zhao Lijian, stelt dat China zijn restricties voor Amerikaanse journalisten opheft zodra de Verenigde Staten dat voor Chinese journalisten heeft gedaan. “We hopen dat de Verenigde Staten zich aan zijn afspraken houdt en de wijzigingen zo snel mogelijk doorvoert”, stelde hij tijdens een persconferentie in Beijing.

De relatie tussen de VS en China is de afgelopen jaren gespannener geworden, nadat China begin 2020 massaal Amerikaanse journalisten uitzette. De Chinese overheid stelt dat dat een reactie was op (inmiddels oud-)president Donald Trump, die de Amerikaanse takken van Chinese staatsmedia ervan beschuldigde propagandamachines te zijn. De Verenigde Staten verklaarden in de eerste helft van 2020 talloze Chinese media tot ambassades.

Bekijk meer van

Verenigde Staten China

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.