website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vrijheid voor Ebru Umar: De waarheid

Ineke Boersma — Geplaatst in Journalistiek op zondag 24 april 2016, 11:01

Columnist Ebru Umar (45) schrijft wekelijks voor Metro en Libelle. In haar columns neemt ze scherp stelling, wat geregeld zorgt voor ophef. Ze wordt op straat uitgescholden en heeft in het verleden al verschillende keren aangifte gedaan wegens bedreiging. Zaterdag is ze door de Turkse politie opgepakt op verdenking van belediging.

‘Als ik zeg dat de huisvrouwen van Nederland luie donders zijn, dan is dat mijn mening. Ik heb er geen last van als dat in Metro staat.

Maar mijn voormalig hoofdredacteur bij Libelle, had daar wel last van. Er zijn lezeressen die op hoge poten mijn ontslag eisen bij medium X over wat ik in medium Y heb geschreven. Dat mijn woorden het zakelijke leven van mijn leidinggevende beïnvloeden, vind ik afschuwelijk. Maar ik zal er geen letter om laten.

Dit soort nazigedrag, over mij klagen bij een ander, waar die ander niets mee te maken heeft, is afschuwelijk.

Ik word op straat dagelijks uitgescholden, aangesproken of zelfs betast. Daar ben ik aan gewend. Ik ga altijd de straat op met pepperspray, uit zelfverdediging. Ik heb het nog nooit hoeven te gebruiken, maar vaak genoeg heb ik situaties meegemaakt die maar nét goed afgelopen zijn.

Daar staat tegenover dat ik ook altijd wel positieve reacties krijgt.

Mensen die mij digitaal een haatreactie sturen lach ik uit. Ik haal de spelfouten eruit of retweet ze.

Als ik Wilders interview, gaat Twitter los. “Hoe lang ik nog voor Libelle mag werken?” Als ik Rutte of Asscher interview, vraagt niemand dat en daar word ik pislink van.

Er is een verschil tussen schrijven en publiceren. Ik lever mijn stuk aan, deel een tik uit en loop weer weg. De mensen die het hebben afgedrukt, krijgen geregeld juridische ellende over zich heen. Die hebben te maken met advocaten die er bovenop zitten, en krijgen boze brieven van lezers. 

Ik ben zelf nog nooit aangeklaagd, en ben daar ook niet bang voor. De enige persoonlijke grens die ik hanteer, is of iets juist of onjuist is. Ik zal alles opschrijven als ik er van overtuigd ben dat het de waarheid is. Voor mij is dat de grens.’

Op 3 mei vieren we de Dag van de Persvrijheid met het Festival van het vrije woord in de Balie in Amsterdam. Dit jaar is het thema de ‘Red Line’. Is er een grens voor wat je mag schrijven, filmen en fotograferen? En zo ja, waar ligt die grens en hoe beweeg je op die grens? Villamedia vroeg het aan drie vertegenwoordigers van het vrije woord, Anton Dautzenberg, Ebru Umar en Olaf Koens.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.