website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vrijheid voor Anton Dautzenberg: Taboes verkennen

Ineke Boersma — Geplaatst in Journalistiek op zondag 24 april 2016, 10:51

© Ineke Boersma

Schrijver Anton Dautzenberg (48) verkent graag taboes. Hij werd lid van pedofielenvereniging MARTIJN, verzon drie interviews voor de VPRO gids en doneerde anoniem zijn nier. Hij werd bedreigd, ontslagen en aan de kant gezet bij verschillende instellingen.

‘Wat mij intrigeert als schrijver is transgressie. Het opzoeken, verkennen en overschrijden van grenzen. Als ik in actie kom, is dat de ene keer publiekelijk en de andere keer onzichtbaar. Bij pedofielenvereniging MARTIJN heb ik het publiekelijk gedaan om de minderheid te beschermen. Ik werd lid uit protest tegen de “heksenjacht” op pedofilie.

Ik verken taboes in de samenleving. Op het moment dat je dan over die taboes wandelt, word je zelf bedreigd en gebeuren er niet zulke fijne dingen. Mensen in mijn directe omgeving probeer ik niet te beschadigen.

Doodsbedreigingen op mijn adres? So what. Dat is niet leuk, maar het went. Ik kan niet andere mensen in gevaar brengen. Daar ligt voor mij de grens.

Persvrijheid is een relatief begrip. Ik word ontslagen als docent, terwijl ik het vrije woord als schrijver of journalist verken. Hier worden ook varkenskoppen bij mensen voor de deur gelegd. Hier worden in voetbalstadions poppen opgehangen van negers.

Laten we eerst naar onszelf kijken voordat we oordelen over het buitenland.

Of ik in staat ben om de wet te overtreden? Dat weet ik niet. Ik heb het niet op mijn bucketlist staan, maar af en toe mag de wet ook wel een beetje getest worden.

Volgens mij vinden we het in Nederland niet zo erg om de wet te overtreden. Genoeg politici doen het, en die zitten er nog altijd. Genoeg sporters doen het, en die zitten er nog altijd. Ik ben nog nooit met een rechter in aanraking geweest.

Wat dat betreft doe ik het beter dan die politici.’

Op 3 mei vieren we de Dag van de Persvrijheid met het Festival van het vrije woord in de Balie in Amsterdam. Dit jaar is het thema de ‘Red Line’. Is er een grens voor wat je mag schrijven, filmen en fotograferen? En zo ja, waar ligt die grens en hoe beweeg je op die grens? Villamedia vroeg het aan drie vertegenwoordigers van het vrije woord, Anton Dautzenberg, Ebru Umar en Olaf Koens.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.