— woensdag 29 november 2017, 11:45 | 0 reacties, praat mee

VR-headsets doorbreken magische grens van 1 miljoen

Een van de drie grootste spelers in de VR-headsetmarkt is de Oculus Rift. Die vereist een losse pc met stevige videokaart.

Virtual Reality-headsets bedienen nog een niche-markt, maar wel een die groeit. Marktonderzoeker Canalys meldt dat er in het derde kwartaal van 2017 voor het eerst 1 miljoen van dergelijke headsets zijn verkocht. Laatste wijziging: 5 december 2017, 11:03

De Sony PlayStation VR (399 euro) neemt bijna de helft van die verkopen voor zijn rekening, gevolgd door Oculus met hun Rift (450 euro, goed voor 210.000 eenheden) en HTC met hun Vive (669 euro, 160.000 eenheden).

De PlayStation VR vereist - zoals de naam doet vermoeden - een PlayStation 4. De Rift en Vive vereisen een losse pc met een behoorljk manse videokaart. In de pijplijn zitten van Oculus (en ook Google trouwens) zelfstandig opererende headsets, die geen losse apparatuur nodig hebben en ergens volgend jaar moeten uitkomen.

De Oculus Go heeft een richtprijs van 199 euro en de zelfstandige Google-headset kreeg bij de aankondiging afgelopen mei een verwachte prijssticker van 600 dollar mee. Volgens Canalys blijft de grootste uitdaging om gewone gebruikers te overtuigen deze oogkleppen op te doen.

Als gevolg van het kip-ei-effect zijn de journalistieke experimenten met virtual reality helaas op de vingers van één vuurwerkhand te tellen. Een van de voortrekkers Hans Jaap Melissen maakte afgelopen zomer voor Villamedia een voorlopige balans op. Met de komst van zulke 360-graden reportages is volgens Melissen een wens uitgekomen, maar wat nu?

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.