basis naar compleet

— donderdag 30 september 2021, 13:34 | 0 reacties, praat mee

VPRO: betere afspraken rondom journalistieke documentaires

ANP

De VPRO zegt dat het, naar aanleiding van de conclusies van een onafhankelijke onderzoek naar de totstandkoming van de documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof, afspraken rond journalistieke documentaires en series gaat aanscherpen. Laatste wijziging: 1 oktober 2021, 08:53

Carel Kuyl (programmamaker en adviseur, oud-coördinator cultuur van de NPO, oud-hoofdredacteur van NOVA en Nieuwsuur en tot 2017 mediadirecteur van de NTR) en Hugo Arlman (voormalig redacteur van Vrij Nederland, freelance documentairemaker bij NTR en VPRO) bogen zich over de kwestie, die veel stof deed opwaaien.

De documentairemakers zouden te vriendschappelijk met het team rond Kaag zijn omgegaan en meegaand zijn geweest in voorgestelde wijzigingen, was de kritiek.

Kuyl en Arlman concluderen dat er bij het maken van de Kaag-documentaire geen journalistiek-ethische normen zijn overschreden. Er zou evenmin sprake zijn van beïnvloeding door ministerie of D66 waarbij journalistieke grondregels zijn geschonden.

Het is wel van belang dat er scherpere afspraken worden gemaakt.

“De belangrijkste maatregelen die Kuyl en Arlman voorstellen zijn scherpere afspraken tussen makers, producenten, bronnen en betrokkenen rond journalistieke documentaires en series, borging en naleving van afspraken en het consequenter beschrijven en uitvoeren van de verantwoordelijkheid van makers, eindredactie en hoofdredactie, zowel intern als in relatie tot externe producenten”, schrijft de VPRO in een persverklaring.

Op basis van de aanbevelingen gaat de VPRO in gesprek met makers en de Redactieraad om tot definitieve werkafspraken te komen. De omroep wil daarmee garanderen dat documentaires en documentaireseries op een zorgvuldige, transparante en onafhankelijke wijze tot stand komen. Meer bij de VPRO

Bekijk meer van

VPRO Sigrid Kaag

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.