training eu starters

— maandag 4 oktober 2021, 10:32 | 0 reacties, praat mee

D66 wilde WOB-verzoek documentaire Sigrid Kaag weigeren

© Bart Maat

D66 heeft geprobeerd om documenten en passages over de omstreden documentaire over Sigrid Kaag onder de pet te houden. Dat blijkt uit stukken die zijn opgevraagd middels de WOB, schrijven GeenStijl en Telegraaf. Laatste wijziging: 4 oktober 2021, 10:33

Uit de nieuwe stukken blijkt dat D66 zich verzette tegen het openbaar maken van enkele stukken. Het zou gaan over delen waaruit blijkt dat D66 de makers van de documentaire onder druk heeft proberen te zetten om delen van de documentaire te wijzigen.

Vanuit de D66-fractie is daarover gemaild met het ministerie van Buitenlandse Zaken, schrijft weblog GeenStijl die de stukken heeft. Buitenlandse zaken is daar uiteindelijk niet mee akkoord gegaan.

D66 dreigde ‘de nodige middelen’ in te zetten om openbaarmaking te voorkomen. Ook de stukken waarin dat wordt bepleit, wilde D66 onder de pet houden, schrijven Telegraaf en Geenstijl. Wie vanuit D66 de mails heeft gestuurd is niet bekend, omdat de naam is weggelakt.

Ook heeft een fractiemedewerker bepleit dat de documentaire draait om de persoon Kaag en niet de politica Kaag. Voor privépersonen zou de Wob-procedure niet gelden, schrijft De Telegraaf.

De documentaire Sigrid Kaag: van Beiroet tot Binnenhof, die vlak voor de verkiezingen in januari 2021 werd uitgezonden, leidde tot veel ophef, omdat de makers welwillend zouden hebben gereageerd op suggesties rond inhoud en uitzendmoment. De VPRO gaf recent aan afspraken rond journalistieke documentaires en series gaat aanscherpen.

Lees ook:
VPRO heeft geen bezwaar tegen vrijgeven correspondentie Kaag-documentaire, maar plaatst wel kanttekening (13 september 2021)
‘Journalistieke regels moeten worden aangescherpt na beïnvloeding Kaag-docu’ (2 september 2021)

Bekijk meer van

VPRO Sigrid Kaag D66

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.