training eu starters

— woensdag 25 april 2018, 11:46 | 0 reacties, praat mee

Voorstellen aanpak nepnieuws Europese Commissie gelekt

Joep Bertrams

Dat de Europese Commissie tegen de lente met een voorstel rond de aanpak van nepnieuws zou komen, was al bekend. Een document met plannen blijkt voortijdig uitgelekt. Online platformen en adverteerders zullen worden verplicht om het uploaden en verspreiden van nepnieuws in de kiem te smoren. Laatste wijziging: 25 april 2018, 11:57

Tegen de zomer moeten bedrijven als Facebook, Google en Twitter een gedragscode gaan volgen, waarin ze beloven strenger tegen verspreiding van nepnieuws te zullen optreden.

Reuters wist de hand te leggen op het voorstel, waarin wordt gehint op de mogelijkheid van regulering, als tegen het eind van dit jaar de gedragscode geen meetbare verbetering heeft opgeleverd. Het definitieve document moet nog voor het eind van deze maand uitkomen, stelt Reuters.

De online platformen moeten ook strenger gaan optreden tegen nep-accounts en in de gaten gaan houden op welke wijze persoonlijke data van gebruikers naar derden vloeit. Volgens de Europese Commissie zouden online platformen wegkijken waar het manipulatie via hun infrastructuur betreft.

De beoordeling en signalering van nepnieuws, waar een omstreden EU-bureau eerder dit jaar stevig onder vuur kwam te liggen, wil de Europese Commissie eerder méér dan minder overheidsbemoeienis, stelt de NOS op basis van dezelfde gelekte voorstellen.

Volgens de NOS vindt de Europese Commissie niets doen “geen optie”. Vrees dat Brussel zich met nieuwsvoorziening gaat bezig houden, is volgens de Commissie ongegrond. Alleen aantoonbaar valse, bewust schadelijke en misleidende informatie wordt aangepakt; satire en partijpolitieke berichtgeving zou worden uitgesloten van maatregelen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.