website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vooral 65-plussers verantwoordelijk voor verspreiden nepnieuws

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 10 januari 2019, 10:15

Pixabay

Pixabay

Nieuws Ouderen die normaal weinig nieuws delen, blijken op de momenten dat ze het wel doen de voornaamste verspreiders van nepnieuws. Amerikaanse onderzoekers keken naar het gedrag van ruim duizend Facebook-gebruikers rond de Amerikaanse verkiezingen van 2016. De resultaten van dat onderzoek verschenen gisteren, meldt NRC.

Uiteindelijk is maar een kleine groep verantwoordelijk voor het verspreiden van nepnieuws. Ruim 90 procent van de gebruikers in het onderzoek deelde helemaal geen nepnieuws. Een kleine groep (6,5 procent) deelde maar een of twee verhalen.

65-plussers bleken het gevoeligst voor nepnieuws en verspreidden dat het snelst: maar liefst zeven keer zo vaak als dertigers. De conclusies staan in contrast met onderzoek uit 2017, waaruit juist bleek dat ouderen mínder gevoelig zouden zijn voor nepnieuws.

Of de 65-plussers de gedeelde berichten ook geloven kan niet worden vastgesteld. Ook is het mogelijk dat de oudere Facebook-gebruikers te weinig verstand hebben van internet om nepberichten te herkennen en daardoor sneller op de autoriteit van anderen vertrouwen. Meer bij NRC / Science Advances

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.