— maandag 5 november 2018, 08:14 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant wil ‘grote woorden’ mijden; liever concrete daden

© Foto: ANP

Op de redactie van de Volkskrant werkt 'De Stijlgroep'(een groepje redacteuren, onder wie ook de Ombudsman) aan een nieuw lemma voor het Stijlboek van de krant. Daarin komen regels hoe politici en politieke partijen het beste omschreven kunnen worden. Dat meldt Ombudsman Jean-Pierre Geelen zaterdag in zijn column in de krant.

Geelen: ‘Zo zou in elk geval in de nieuwskolommen (columnisten en opinieschrijvers zijn vrijer) meer eenduidigheid kunnen ontstaan. Centraal staat het streven zo ‘nauwkeurig en precies’ mogelijk te zijn in aanduidingen. Gebruik van ‘grote woorden’ wordt ontmoedigd. Dan liever concrete daden of denkbeelden omschreven.

Om recht te doen aan de complexe werkelijkheid, moet de kwalificatie ‘links’ of ‘rechts’ altijd vergezeld gaan van een tweede. Volgens die notie heet bijvoorbeeld het Franse Front National ‘rechts-nationalistisch’. De term ‘populist’ zegt vooral iets over de ­methode, niet over een programma.

Ook met zo’n lemma zal discussie niet verdwijnen. Maar het is in elk geval een houvast, voor lezer én ­redactie. Dat kan geen kwaad in tijden waarin niets meer vanzelf spreekt.Meer bij de Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.