Volkskrant-stagiair weg om meervoudig plagiaat

Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque biedt lezers excuses aan voor vermoedelijk rond twintig gevallen van plagiaat door een stagiair, die inmiddels niet meer aan de krant verbonden is.
Na een eerste overname van een passage zonder bronvermelding kreeg stagiair Geerlof de Mooij eerst een waarschuwing over deze ‘journalistieke doodzonde’. Toch bleef De Mooij andere alinea’s en uitspraken over te schrijven uit kranten, toneelproducties en ook rechtbankverslagen. Ook werden passages zonder bronvermelding gelicht uit werk van media in binnen- en buitenland, zoals The Guardian, Vice, het Financieele Dagblad en NRC.
Die werden zo samengevoegd alsof leek dat er een normaal interview was gehouden en dat uitspraken rechtstreeks aan de Volkskrant waren gedaan. Remarque gaat uitgebreid in op de zaak en laat in het mea culpa veel ruimte voor de eigen schuldvraag: “We hadden daarna alerter moeten zijn. Zijn ambitie ontspoorde onder onze ogen zonder dat wij het zagen. Ter redactie beraden we ons nu op een zorgvuldiger begeleiding van stagiairs, die we wellicht te snel in het diepe gooien.”
De Mooij assisteert de krant bij analyse van stukken die hij heeft geproduceerd. Remarque zegt verbijsterd te zijn door het bedrog, maar noemt het tevens een persoonlijk drama voor de betrokken redacteur. “Wie iemand op deze misser wil aanspreken, moet in de eerste plaats bij ons zijn. Wij hebben ons lang afgevraagd of we zijn naam zouden noemen. We doen dat toch om transparant te zijn over de artikelen die het betreft en om anderen van verdenking te vrijwaren”, aldus Remarque.
De Ombudsvrouw van de Volkskrant zal komende zaterdag terugkomen op de zaak. Een aantal stukken van De Mooij verscheen ook bij het Nederlands Dagblad en De Morgen in België. De hoofdredactie van het Nederlands Dagblad biedt vandaag lezers excuses aan dat er in de krant “artikelen zijn gepubliceerd die weliswaar geen onzin, maar wel diefstal bevatten.” Vanwege ‘de ernst’ waarmee de Volkskrant dit incident opneemt, ziet het Nederlands Dagblad geen aanleiding om de bestaande uitwisselingsovereenkomst met de Volkskrant op te zeggen.
Het laatste grote incident speelde vorig jaar bij Trouw, waar 126 artikelen van toenmalig redacteur Perdiep Ramesar werden teruggetrokken. In 2012 kreeg NRC-redacteur Cees Banning binnen de krant een andere functie, nadat hij zonder bronvermelding in een stuk over oliegigant Lukoil delen letterlijk had overgenomen uit artikelen in de Volkskrant en het Financieele Dagblad.
Praat mee