training eu starters

— donderdag 29 oktober 2015, 09:08 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant-stagiair weg om meervoudig plagiaat

Robin van Lonkhuijsen / ANP

Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque biedt lezers excuses aan voor vermoedelijk rond twintig gevallen van plagiaat door een stagiair, die inmiddels niet meer aan de krant verbonden is. Laatste wijziging: 29 oktober 2015, 14:40

Na een eerste overname van een passage zonder bronvermelding kreeg stagiair Geerlof de Mooij eerst een waarschuwing over deze ‘journalistieke doodzonde’. Toch bleef De Mooij andere alinea’s en uitspraken over te schrijven uit kranten, toneelproducties en ook rechtbankverslagen. Ook werden passages zonder bronvermelding gelicht uit werk van media in binnen- en buitenland, zoals The Guardian, Vice, het Financieele Dagblad en NRC.

Die werden zo samengevoegd alsof leek dat er een normaal interview was gehouden en dat uitspraken rechtstreeks aan de Volkskrant waren gedaan. Remarque gaat uitgebreid in op de zaak en laat in het mea culpa veel ruimte voor de eigen schuldvraag: “We hadden daarna alerter moeten zijn. Zijn ambitie ontspoorde onder onze ogen zonder dat wij het zagen. Ter redactie beraden we ons nu op een zorgvuldiger begeleiding van stagiairs, die we wellicht te snel in het diepe gooien.”

De Mooij assisteert de krant bij analyse van stukken die hij heeft geproduceerd. Remarque zegt verbijsterd te zijn door het bedrog, maar noemt het tevens een persoonlijk drama voor de betrokken redacteur. “Wie iemand op deze misser wil aanspreken, moet in de eerste plaats bij ons zijn. Wij hebben ons lang afgevraagd of we zijn naam zouden noemen. We doen dat toch om transparant te zijn over de artikelen die het betreft en om anderen van verdenking te vrijwaren”, aldus Remarque.

De Ombudsvrouw van de Volkskrant zal komende zaterdag terugkomen op de zaak. Een aantal stukken van De Mooij verscheen ook bij het Nederlands Dagblad en De Morgen in België. De hoofdredactie van het Nederlands Dagblad biedt vandaag lezers excuses aan dat er in de krant “artikelen zijn gepubliceerd die weliswaar geen onzin, maar wel diefstal bevatten.” Vanwege ‘de ernst’ waarmee de Volkskrant dit incident opneemt, ziet het Nederlands Dagblad geen aanleiding om de bestaande uitwisselingsovereenkomst met de Volkskrant op te zeggen.

Het laatste grote incident speelde vorig jaar bij Trouw, waar 126 artikelen van toenmalig redacteur Perdiep Ramesar werden teruggetrokken. In 2012 kreeg NRC-redacteur Cees Banning binnen de krant een andere functie, nadat hij zonder bronvermelding in een stuk over oliegigant Lukoil delen letterlijk had overgenomen uit artikelen in de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Bekijk meer van

Volkskrant Philippe Remarque

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.