training eu starters

— dinsdag 13 februari 2018, 10:34 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant openbaart bron in kwestie Zijlstra

Natalie Righton en Philippe Remarque bij Jinek

Een opvallende openbaring van de Volkskrant. De krant onthult de bron van Halbe Zijlstra, de minister van Buitenlandse Zaken die ernstig onder vuur ligt. Zijlstra biechtte in een recent interview met de Volkskrant op dat hij een bezoek aan Poetins datsja en uitspraken over de ambitie van Poetin om weer een groot-Rusland te creëren, heeft verzonnen. Laatste wijziging: 13 februari 2018, 17:11

De bron blijkt voormalig Shell-topman Jeroen van der Veer te zijn. Hij stelt in een verklaring in de Volkskrant dat hij in 2014 heeft gesproken met Zijlstra over de Russische president Poetin. Als president-directeur van Shell was Van der Veer aanwezig bij diverse gesprekken met Poetin. 

Maar volgens Van der Veer heeft Zijlstra Poetins uitspraken over Groot-Rusland verkeerd geïnterpreteerd. De woorden van de Russische president waren in de eerste plaats ‘historisch’ bedoeld en duidden niet op een militair voornemen om het huidige Rusland uit te breiden.

Onthullen bron
De Volkskrant schijft nu dat minister Halbe Zijlstra niet wilde “dat de Volkskrant zou onthullen dat Van der Veer de bron was van wie hij deze informatie hoorde, omdat hij Van der Veer en Shell dan mogelijk in problemen zou brengen.” Van der Veer heeft zondag aan de Volkskrant bevestigd dat hij de bron was, maar verzocht om dat off the record te houden. De Volkskrant heeft daar aanvankelijk mee ingestemd, maar wel vermeld dat het volgens goed ingevoerde bronnen om Van der Veer ging.”

“Maandag bleek dat minister Zijlstra het contact tussen de Volkskrant en Van der Veer opvoert als bewijs dat hij de waarheid heeft gesproken over Poetin. ‘De bron die me over het citaat van Poetin vertelde, heeft de gebeurtenissen vertrouwelijk bevestigd aan de Volkskrant en stelt het op prijs dat ik de anonimiteit waarborg’”, zei Zijlstra tegen het ANP.

Dit was de reden voor de Volkskrant om het verzoek om anonimiteit van de bron op te heffen. “Nu minister Zijlstra zelf heeft onthuld dat de Volkskrant met de bron heeft gesproken, en ons contact met hem ook nog opvoert als bewijs dat hij Poetins woorden correct heeft weergegeven, zijn wij gedwongen alles openbaar te maken”, zegt hoofdredacteur Philippe Remarque.

Bij het tv-programma Jinek leggen politiek verslaggever Natalie Righton en hoofdredacteur Pieter Remarque nog eens uit waarom de bron nu wel wordt onthuld. Jinek: “Als julle dat niet hadden onthuld, dan zou er morgen een debat in de Tweede Kamer plaatsvinden waarin niemand weet, daadwerkelijk, wat de bron heeft gezegd en blijft het gewoon zo bestaan in de woorden zoals Zijlstra dat geschetst.” Remarque: “Dat wilde hij graag, dus daar wilde hij ons voor het karretje spannen. “Jij bevestigt het, ga maar aan hem vragen, hij zal het bevestigen en dan houden jullie het geheim. [...] Daar kunnen wij ons niet voor lenen.” 

Op de site van zijn krant legt Remarque in detail uit hoe het contact met Van der Veer is verlopen en hoe met Van der Veer contact is gehouden. ‘Vanochtend had ik telefonisch contact met Jeroen van der Veer, en hij is tevreden over de manier waarop het vanochtend in de krant stond. Nadere toelichting vindt hij daarom onnodig’.

De Telegraaf leest de toelichting van Van der Veer weer anders en kopt: ‘Van der Veer strekking Zijlstra’s verhaal klopt’

Aan het begin van het Kamerdebat dinsdagmiddag maakte Zijlstra bekend af te treden als minister van Buitenlandse Zaken.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.