data als kans

— woensdag 18 mei 2022, 16:45 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant mag schrijven over vermeend machtsmisbruik oud-D66’er

© ANP / Hilz Verhoeff

De Volkskrant mag alsnog schrijven over onder meer het vermeende machtsmisbruik van Frans van Drimmelen (foto), oordeelt het hof van Amsterdam woensdag. Tussen het dagblad en het voormalig D66-lid kwam het maandag tot een treffen in de zittingszaal vanwege een kwestie die draait om de beschuldigingen aan zijn adres. Laatste wijziging: 18 mei 2022, 16:46

Vorige maand bracht de Volkskrant in een artikel naar buiten dat de partijtop van D66 al een jaar conclusies uit een vertrouwelijk rapport van een onderzoeksbureau achterhield. Hierin stond dat Van Drimmelen zich schuldig zou hebben gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag richting een oud-medewerkster van de partij. In het destijds openbaar gemaakte deel van het rapport leek de man juist vrijgepleit te worden.

Voor de publicatie van dit artikel had de rechtbank in Amsterdam na een kort geding van Van Drimmelen de krant opgelegd een aantal zaken te schrappen, zoals de beschuldigingen van machtsmisbruik en seksuele intimidatie. Door dit vonnis kon de Volkskrant deze kwesties, tot deze beslissing van het hof, niet omschrijven. Het dagblad tekende beroep aan. De advocaat van het voormalig D66-lid eiste maandag tijdens de zitting juist rectificaties voor wat er tot nu toe was geschreven.

Het hof laat weten dat het geen gronden ziet “voor de verboden, en evenmin voor andere door het voormalig lid in hoger beroep gevraagde verboden of rectificaties”. Het gaat om een zogeheten kop-staart-arrest, de motivering voor deze beslissing volgt op een later moment.

Vorige week is al door D66 toegegeven dat “onterecht de indruk is gewekt dat er geen sprake zou zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag”. De advocaat van Van Drimmelen sprak tijdens de zitting van een “affectieve liefdesrelatie” tussen de vrouw en de man, die eindigde in 2015. Volgens hem gaat het om een privékwestie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.