basis naar compleet

— maandag 22 juli 2019, 12:02 | 0 reacties, praat mee

Bart Brouwers opent de discussie: hoe moet het verder met De Tegel?

De Uitreiking van De Tegel 2018

De Tegel, het belangrijkste journalistieke prijzenfestival van ons land, verdient een opknapbeurt. Een prijs erbij, meer inhoud, iets minder bier, niet meer drie keer de Volkskrant en graag ook inzendingen van De Telegraaf. Bart Brouwers, voorzitter van de organiserende stichting, heeft zijn wensenlijstje gedeeld met het bestuur. Dat wil nu graag van collega's horen welke kant het op moet met De Tegel. Laatste wijziging: 23 juli 2019, 08:32

Wat het bestuur betreft staat alles ter discussie, behalve het verdwijnen van de prijs. Want De Tegel mag inmiddels wel een instituut worden genoemd. Een prima manier om jaarlijks de schijnwerper te richten op wat er goed gaat in journalistiek Nederland.

Alleen bladdert het wat af. Voor Brouwers komt het er in de kern op neer: gaan we voor meer inhoud of meer bier? Nu is de organisatie van het prijzenfestival er vooral op gericht de avond van de uitreiking goed te laten verlopen. De laatste jaren is de ceremonie wat verkort ten faveure van de borrel. Het bestuur van de De Tegel wil graag weer meer inhoud.

Brouwers heeft een document opgesteld voor het bestuur met een flink aantal opties. De komende weken hoopt het bestuur op reacties op het document, zodat in september knopen kunnen worden doorgehakt. Dan kunnen de wijzigingen voor de komende uitreiking al hun effect hebben.

Een overzicht van de voorstellen

- Tijdens de uitreiking:
1. de voorzitter van de hoofdjury vertelt iets over de inzendingen en daarmee de stand van de journalistiek in Nederland
2. de juryvoorzitters lichten toe hoe in hun categorie de winnaar is gekozen
3. een externe spreker belicht een relevant journalistiek thema

- Middagprogramma:
Uitbreiden met prijsuitreiking speciale categorieën. Meer verbinding creëren met avondprogramma.

- Financiering:
Iedereen die zich kan vinden in het stimuleren van journalistiek en het belang ervan wil helpen uitdragen. Dus ook partijen als Facebook en Google.

- Lokatie:
In Den Haag maar wellicht ergens anders dan de schouwburg.

- Wie mag waar voor inzenden?
Maximaal één inzending per merk per categorie en voor de jury’s maximaal één genomineerde per merk per categorie. Individuele journalisten blijven de mogelijkheid houden zichzelf te nomineren (maximaal één inzending per persoon).

- Mix mediatypes:
Elke categorie staat nadrukkelijk open voor alle mediumtypes.

- Jury:
Student opnemen in jury.

- De Tegel door het jaar heen
De winnaars van de Tegels worden door het land (en het jaar) heen opgevoerd bij Meet-the-Press-achtige bijeenkomsten, bedoeld voor discussie over het winnende onderwerp én over de totstandkoming van de winnende productie. Doel: meer uitleg over / begrip voor het belang van gedegen journalistiek.

- Nieuwe indeling hoofdprijzen:
1. Nieuws
Voor eigen nieuwsgaring (primeur), sterk aan de actualiteit gelieerd of nieuwsmakend, die van groot publiek belang is en impact heeft.

2. Verslaggeving/reportage
Voor hoogwaardige verslaggeving van nieuwsgebeurtenissen die zowel snel als betrouwbaar is. De verslaggeving is ter plekke en de kwaliteit van informatie-overdracht en van storytelling zijn- gegeven de tijdsdruk en onder handhaving van journalistieke waarden- een toonbeeld van excellente berichtgeving.

3. Achtergrond/duiding
Voor onderscheidende achtergrondverhalen of producties die (nieuw) inzicht verschaffen en duiding bieden in relevante, complexe onderwerpen, en die zich kenmerken door de kwaliteit van (bronnen-) onderzoek, oorspronkelijkheid in concept, aanpak en uitvoering en een toegankelijke presentatie.

4. Interview
Voor spraakmakende journalistieke interviews die relevante inzichten verschaffen in personen of onderwerpen. De kwaliteit van de productie wordt gedragen door de grondigheid van bronnenonderzoek en/of een oorspronkelijke inzet van interviewtechnieken en vertelvormen.

5. Onderzoek
Voor zorgvuldige onderzoeksjournalistiek die die van lange adem getuigt, zelfstandig uitdiept, blootlegt of nieuw licht werpt op eerder bekende feiten. Producties kenmerken zich door de spraakmakende kwaliteit van het journalistieke onderzoek, en door de getoonde moed en/of de vasthoudendheid waarmee dat onderzoek is uitgevoerd.

6. Regionaal/lokaal
Voor hoogwaardige, onderscheidende en spraakmakende regionale, lokale en hyperlokale journalistiek. Het gaat daarbij om nieuws, verslaggeving, onderzoek, achtergrond of interviews waarvan de impact met name in een deel van het land (bijvoorbeeld een provincie, een regio op een specifieke locatie) merkbaar is. De berichtgeving is van aantoonbaar groot belang voor of heeft grote invloed op de regionale en/of lokale gemeenschap.

7. Internationaal
Voor hoogwaardige, onderscheidende en spraakmakende journalistiek vanuit het buitenland. Het gaat daarbij om ter plekke vergaarde nieuwsitems, onderzoek, achtergrond of interviews waarvan de impact ook in Nederland merkbaar is.

- Speciale categorieën (de uitreiking kan tijdens het middagprogramma):
1. De Talent Tegel
Voor hoogwaardige, onderscheidende en spraakmakende journalistiek door veelbelovende jonge journalisten die niet ouder zijn dan 30 jaar op het moment van publicatie of uitzending. Het werk kenmerkt zich door een eigen stijl, originaliteit, creativiteit en feitelijke onderbouwing op basis van gedegen onderzoeksmethoden.

2. De Storimans Tegel
De prijs voor het beste camerawerk. Het werk wordt beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, creativiteit, journalistieke alertheid, originaliteit en of het journalistiek vernieuwend is.

3. De Tekst Tegel
De prijs voor de beste schrijvend journalist. Het werk wordt beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, creativiteit, journalistieke alertheid, originaliteit en of het journalistiek vernieuwend is.

4. De Audio Tegel
De prijs voor de beste audiojournalist. Het werk wordt beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, creativiteit, journalistieke alertheid, originaliteit en of het journalistiek vernieuwend is.

5. De Digitale Tegel
De prijs voor de beste online journalist. Het werk wordt beoordeeld op technische en inhoudelijke kwaliteit, focus op specifieke online tools, creativiteit, journalistieke alertheid, originaliteit en of het journalistiek vernieuwend is.

Extra: Publieksprijs
Het publiek kan een voorkeur aangeven uit de genomineerden voor alle 12 categorieën.

Door zowel thematisch als op mediumtype te jureren, kan het voorkomen dat één productie of persoon twee prijzen wint - bijvoorbeeld voor onderzoek en audio. Dit benadrukt de kwaliteit van de betreffende productie.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.