Ook de Volkskrant in actie voor freelancers

Op de dag dat 55 freelancers van NRC het werk neerleggen, meldt de Volkskrant dat freelancers van die krant vorig jaar september een petitie hebben gestuurd naar de hoofdredactie waarin ze vroegen om meer transparantie over tarieven, vertegenwoordiging in de ondernemings- en redactieraad, en duidelijkheid over hun toekomst. De krant vraagt zich af of de sector in opstand komt.
NRC is geen uitzondering wat betreft onvrede onder freelancers. “De onvrede onder zzp’ers is er al langer, maar we merken de laatste tijd dat het echt begint te broeien op een groot aantal redacties”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journaliste (NVJ). “Daarbij gaat het om de klassieke freelancer die per opdracht werkt, maar ook steeds meer om zzp’ers die regelmatig bureaudiensten draaien. Het grote verschil in waardering tussen mensen in dienst en freelancers wordt door die laatste groep als heel pijnlijk ervaren.” Met name het ‘zij-aan-zij werk’ is een heikel punt: freelancers die zeer regelmatig voor één opdrachtgever werken en daarbij minder verdienen dan collega’s met een vast contract aan het bureau naast hen.
Freelancers van de Volkskrant hebben daar vorig jaar dus al intern aandacht voor gevraagd. Een groot deel van de vaste redacteuren ondertekende de petitie.
Bij de Volkskrant zijn ze nu bezig met een “koerswijziging”, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. “Daarbij geldt vooral dat het verschil tussen flex en vast duidelijk moet zijn. Wij willen dat freelance eindredacteuren niet meer dan twee diensten per week draaien, en om de drie jaar gaan we met iedere freelancer in gesprek over hun toekomst: zijn we nog gelukkig over de samenwerking? Als iemand te veel voor ons werkt, dan moeten we kiezen: treedt hij of zij in vaste dienst of stoppen we ermee? De afgelopen maanden hebben we vier freelancers in dienst genomen, en we proberen iedereen duidelijkheid te geven over zijn carrièreperspectieven.”
Lees ook:
Freelancers NRC verschijnen donderdag niet op het werk (12 februari 2020)
Praat mee