— donderdag 13 februari 2020, 16:37 | 0 reacties, praat mee

Ook de Volkskrant in actie voor freelancers

© ANP / Eric Brinkhorst

Op de dag dat 55 freelancers van NRC het werk neerleggen, meldt de Volkskrant dat freelancers van die krant vorig jaar september een petitie hebben gestuurd naar de hoofdredactie waarin ze vroegen om meer transparantie over tarieven, vertegenwoordiging in de ondernemings- en redactieraad, en duidelijkheid over hun toekomst. De krant vraagt zich af of de sector in opstand komt. Laatste wijziging: 13 februari 2020, 21:13

NRC is geen uitzondering wat betreft onvrede onder freelancers. “De onvrede onder zzp’ers is er al langer, maar we merken de laatste tijd dat het echt begint te broeien op een groot aantal redacties”, zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journaliste (NVJ). “Daarbij gaat het om de klassieke freelancer die per opdracht werkt, maar ook steeds meer om zzp’ers die regelmatig bureaudiensten draaien. Het grote verschil in waardering tussen mensen in dienst en freelancers wordt door die laatste groep als heel pijnlijk ervaren.” Met name het ‘zij-aan-zij werk’ is een heikel punt: freelancers die zeer regelmatig voor één opdrachtgever werken en daarbij minder verdienen dan collega’s met een vast contract aan het bureau naast hen.

Freelancers van de Volkskrant hebben daar vorig jaar dus al intern aandacht voor gevraagd. Een groot deel van de vaste redacteuren ondertekende de petitie.

Bij de Volkskrant zijn ze nu bezig met een “koerswijziging”, zegt hoofdredacteur Pieter Klok. “Daarbij geldt vooral dat het verschil tussen flex en vast duidelijk moet zijn. Wij willen dat freelance eindredacteuren niet meer dan twee diensten per week draaien, en om de drie jaar gaan we met iedere freelancer in gesprek over hun toekomst: zijn we nog gelukkig over de samenwerking? Als iemand te veel voor ons werkt, dan moeten we kiezen: treedt hij of zij in vaste dienst of stoppen we ermee? De afgelopen maanden hebben we vier freelancers in dienst genomen, en we proberen iedereen duidelijkheid te geven over zijn carrièreperspectieven.”

Lees ook:
Freelancers NRC verschijnen donderdag niet op het werk (12 februari 2020)

 

Bekijk meer van

Volkskrant NVJ NVJ NRC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.