word studentlid

— dinsdag 18 april 2023, 15:00 | 2 reacties, praat mee

Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok: ‘We lopen elkaar als journalisten achterna’

Villamedia vraagt collega’s naar een belangrijk gesprek in hun journalistieke leven. Deze keer: Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok over een kort gesprekje met een IJslandse fixer op een persconferentie. ‘Het was eigenlijk voor het eerst dat ik zag hoe de journalistiek werkt.’

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Jos van Oijen, 19 april 2023, 22:34

“Dat gebrek aan precisie… We lopen elkaar als journalisten achterna. Het is niet alleen onjuist, het is ook zorgelijk als de manier waarop wij ergens over schrijven een werkelijkheid op zich creëert.”
Mooie woorden van Pieter Klok. Sterker nog: mijn woorden. Dit argument gebruik ik al negen jaar wanneer ik redacties zoals die van Klok op ernstige maar vermijdbare fouten in hun berichtgeving wijs.
Klok’s voorganger Philippe Remarque scheepte me eens via zijn assistent af met een artikel van twee genocide-ontkenners op een website die banden met het Kremlin bleek te hebben. Die zeiden iets anders dan ik. Goh.
Ik weet niet of dat het soort ‘tegenwicht aan dominantie’ is waar Klok ook last van zegt te hebben, maar onder zijn leiding is er weinig veranderd. Dat bleek eind maart weer eens toen de Volkskrant, net als alle andere media, het scenario van een Hollywoodfilm als feitelijke informatie gebruikte om de lezers voor de zoveelste keer op het verkeerde been te zetten.
Met de documentatie die het illusoire wereldbeeld van de krant aan flarden schiet of met een inhoudelijk debat heeft de redactie niets op. Alles wat de zelfgecreëerde illusie bedreigt verdwijnt rechtstreeks in de prullenbak.
Als een leugen duizend keer verteld wordt, wist Goebbels… Enfin. Dat hebben we ook al duizend keer gehoord, maar leren er niets van.

Gineke Mons, 20 april 2023, 17:19

Klok stelt hier: “Ik vind sowieso dat ik in alles wat ik doe tegenwicht moet bieden aan een dominantie op welk terrein dan ook. Het zit helaas in mijn karakter dat ik niet tegen consensus kan. Ik heb dan de haast puberale neiging het tegenovergestelde te gaan verdedigen. Ik denk dat dit in de journalistiek een nuttige reflex is, maar het is bij mij ook gewoon een neurose: als iemand A roept, zeg ik B, puur omdat ik geloof in het debat, in argumentatie. ”
Terwijl dezelfde man op 19 maart 2020, in het begin van de corona-pandemie, nadrukkelijk stelde geen ruimte te willen geven aan wetenschappers of andere critici op het coronabeleid. Klok vond het van belang dat we ‘in deze crisis met één mond moeten spreken’. Terwijl het kritisch tegen het licht houden van het overheidsbeleid dé kerntaak is van de journalistiek.
Sorry Pieter Klok, maar voor mij heb je dan je journalistieke principes volledig verkwanseld.
Het bewuste fragment is terug te vinden op YouTube: ‘Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok weigert kritiek op coronastrategie’.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.