— woensdag 23 juni 2021, 16:14 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant-fixer in Noord-Oost Syrië gearresteerd

© Pexels / Kindel Media

Kamiran Sadoun, een fixer die in Noord-Oost Syrië onder andere voor de Volkskrant werkt, is afgelopen week door de Koerdische autoriteiten in de stad Raqqa gearresteerd. Dat gebeurde terwijl hij op reis was met Midden-Oostencorrespondent Ana van Es. Sadoun is daarbij met wapens bedreigd en mishandeld. Laatste wijziging: 23 juni 2021, 16:15

Dat schrijft de Volkskrant. Sadoun is donderdagochtend weer vrijgelaten. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend. Inmiddels hebben zowel Sadoun als Van Es Noord-Oost Syrië verlaten.

De Volkskrant-hoofdredactie heeft het Koerdische bestuur in Noord-Oost Syrië om opheldering gevraagd. Hoofdredacteur Pieter Klok stelt geschokt te zijn en uitleg te willen over waarom Sadoun is opgepakt en mishandeld. “Raqqa is een onveilige stad. Zonder fixer kun je daar niet werken. Met dit optreden brachten de Koerden niet alleen onze fixer, maar ook onze correspondent in gevaar.”

Sadoun werkt als fixer voor diverse internationale media. In 2020 won hij de Kurt Schork Award voor ‘beste nieuwsfixer’. “Kamiran Sadoun is een fixer van een zeldzaam kaliber”, aldus correspondent Ana van Es. “Het is dramatisch dat hij met geweld en zonder opgave van reden is gearresteerd. Ik hoop dat de Koeridsche autoriteiten hun excuus maken en beterschap beloven.”

Bekijk meer van

Kamiran Sadoun De Volkskrant

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.