banner festival 23

— woensdag 12 augustus 2020, 08:24 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant-columnist Max Pam doet aangifte vanwege racismebeschuldiging op Twitter

Max Pam (r) tijdens de boekpresentatie van zijn roman 'Leviathan of Het hart in de steen' in 2017 | Frank Groeliken

Volkskrant-columnist Max Pam heeft aangifte gedaan tegen oud-Volkskrantjournalist Sybren Kooistra, omdat die hem op Twitter voor racist zou hebben uitgemaakt. Laatste wijziging: 13 augustus 2020, 09:10

“Volgens artikel 266 van het Wetboek van Strafrecht is belediging een misdrijf, waarvoor je ten hoogste drie maanden kunt krijgen, zo heb ik begrepen. Voorlopig gaat het mij daar niet om. Ik wil graag uitgezocht hebben of de racismebeschuldiging inmiddels zo gemeengoed is geworden dat het niets meer voorstelt”, aldus Pam.

“Op Twitter is de heer Kooistra gul met racismebeschuldigingen, maar inmiddels is zijn beledigende tweet aan mijn adres verwijderd. Dat is het begin, wij gaan door met de strijd”, aldus de columnist.

Centraal staat een column van Pam die op 21 juli verscheen. Daarin schreef Pam onder meer over het boek Against Empathy van de Canadees-Amerikaanse psycholoog Paul Bloom, die stelt dat te veel empathie - dat volgens Bloom altijd selectief is - een vrijbrief voor geweld kan worden.

“Volgens Bloom zou uit onderzoek blijken dat empathische mensen over het algemeen agressiever zijn. Is dat waar, dan zou dat het zinloos omtrekken van standbeelden door antiracisten en hun volgelingen kunnen verklaren”, aldus Pam.

Kooistra haalde de column aan en schreef op Twitter dat “empathie (met zwarte mensen) blijkbaar gevaarlijk is” en empathie van anti-racisten ze gewelddadig maakt. “Uw doorsnee racistische column in de Volkskrant van vandaag komt van Max Pam”, constateerde Kooistra.

Kooistra wijst er op dat hij de bewuste tweet helemaal niet heeft verwijderd, zoals Pam beweert.

Kooistra noemt het vreemd dat hij via een krantencolumn moet vernemen dat er aangifte is gedaan: “Ik heb 3,5 jaar voor de Volkskrant gewerkt, vele voorpagina’s gehaald en o.a. de Tegel gewonnen. Desalniettemin mag Max Pam nu al voor derde keer leugens over me verspreiden in de Volkskrant en, vandaag, me via de krant op de hoogte brengen van aangifte.”

Hij roept hoofdredacteur Pieter Klok met op een publieke reactie te komen. Kooistra noemt de aangifte “een symbool van de totaalhypocrisie van de krant als het gaat om vrijheid van meningsuiting en cancel culture”. Meer bij de Volkskrant

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.