VN: encryptie wereldwijd onder druk

Sinds 2015 doen overheden steeds meer moeite om de versleuteling van online communicatie te verzwakken. Daarmee verwaarlozen of negeren zij hun plicht om de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy te waarborgen, zegt Joseph Cannataci, rapporteur voor privacy bij de Verenigde Naties (VN), in een rapport.
Zo kunnen inwoners van Rusland, China, Iran, Turkije, Pakistan en Groot-Brittanntië er niet meer van uitgaan dat hun online gesprekken privé zijn.
Berichtendiensten zoals WhatsApp en Telegram bieden een sterke vorm van versleuteling aan, waarmee berichten alleen leesbaar zijn voor de verzender en ontvanger, zogenaamde end-to-endencryptie. Daardoor kunnen bedrijven, overheden, inlichtingendiensten, politie en kwaadwillenden de inhoud van de chatgesprekken niet zomaar bekijken. Overheden hebben de afgelopen jaren vaak het argument gebruikt dat encryptie het werk van inlichtingendiensten bemoeilijkt.
Techbedrijven worden dan ook steeds vaker onder druk gezet om achterdeurtjes te bouwen in software zodat politiediensten toegang kunnen krijgen tot versleutelde berichten of apparaten. Maar ook hackers kunnen gebruik maken van een dergelijke achterdeur in de software.
Het Nederlandse kabinet liet in 2016 weten dat het geen plannen had om encryptie te beperken. Nederlandse inlichtingendiensten hebben inmiddels via de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) meer bevoegdheden gekregen om burgers af te luisteren en te hacken. Meer bij Reuters / ANP via NU.nl
Praat mee