banner anp

— dinsdag 11 september 2018, 09:30 | 0 reacties, praat mee

VN: encryptie wereldwijd onder druk

© Microsiervos / Flickr

Sinds 2015 doen overheden steeds meer moeite om de versleuteling van online communicatie te verzwakken. Daarmee ​verwaarlozen of negeren zij hun plicht om de rechten op vrijheid van meningsuiting en privacy te waarborgen, ​zegt Joseph Cannataci, rapporteur voor privacy bij de Verenigde Naties (VN), in een rapport.

Zo kunnen inwoners van Rusland, China, Iran, Turkije, Pakistan en Groot-Brittanntië er niet meer van uitgaan dat hun online gesprekken privé zijn.

Berichtendiensten zoals WhatsApp en Telegram bieden een sterke vorm van versleuteling aan, waarmee berichten alleen leesbaar zijn voor de verzender en ontvanger, zogenaamde end-to-endencryptie. Daardoor kunnen bedrijven, overheden, inlichtingendiensten, politie en kwaadwillenden de inhoud van de chatgesprekken niet zomaar bekijken. Overheden hebben de afgelopen jaren vaak het argument gebruikt dat encryptie het werk van inlichtingendiensten bemoeilijkt.

Techbedrijven worden dan ook steeds vaker onder druk gezet om achterdeurtjes te bouwen in software zodat politiediensten toegang kunnen krijgen tot versleutelde berichten of apparaten. Maar ook hackers kunnen gebruik maken van een dergelijke achterdeur in de software.

Het Nederlandse kabinet liet in 2016 weten dat het geen plannen had om encryptie te beperken. Nederlandse inlichtingendiensten hebben inmiddels via de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) meer bevoegdheden gekregen om burgers af te luisteren en te hacken. Meer bij Reuters / ANP via NU.nl

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.