— vrijdag 14 juli 2017, 11:11 | 0 reacties, praat mee

Australië wil hulp techbedrijven bij onderzoek naar terroristen afdwingen middels wetgeving

© ANP

In Nederland maken we ons zorgen over de eerder deze week aangenomen nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) door de Eerste Kamer, in Australië gaan ze nog een stap verder. Daar heeft de regering wetgeving voorgesteld om techbedrijven als Facebook en Google te dwingen wetshandhavingsinstanties toegang te geven tot versleutelde berichten die worden verstuurd door verdachte extremisten en criminelen, meldt The Guardian.

De Australische premier Malcolm Turnbull zei vrijdag dat de wet wordt gemodelleerd op de in november in Ggroot-Brittannië aangenomen ‘Investigatory Powers Act. De Britse inlichtingendiensten kregen door die wet een van de meest uitgebreide surveillancemogelijkheden in de westerse wereld. Internetbedrijven hebben dezelfde verplichtingen als telecombedrijven om handhavingsinstanties te helpen. De politie heeft wel een bevelschrift nodig om toegang te krijgen tot communicatie.

Volgens Turnbull is de nieuwe wetgeving nodig om gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang die misdaad kan vergemakkelijken. “We moeten er voor zorgen dat het internet niet gebruikt wordt als een donkere plek voor slechte mensen die hun criminele activiteiten willen verbergen voor de wet.” Op de vraag van journalisten of techbedrijven een kopie van de encryptiesleutels van klanten moet bewaren zei Turnbull dat de bedrijven hun verantwoordelijkheid moeten nemen. “Ze kunnen niet hun handen in onschuld wassen en zeggen dat het niets met hen te maken heeft.” Meer bij ABC News

Bekijk meer van

Malcolm Turnbull Australië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.