e learning nvj

— woensdag 12 december 2018, 13:58 | 0 reacties, praat mee

Vlaamse subsidie voor factcheck-tool universiteit Leiden, Antwerpen en Leuven

ANP XTRA / Koen van Weel

De Koninklijke Universiteit Leuven, de Universiteit van Antwerpen én de Universiteit Leiden krijgen een subsidie van 39.869 euro van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van een geautomatiseerde factcheck-tool. De software moet – wanneer hij klaar is – in staat zijn zelfstandig checkbare beweringen in teksten uit te lichten. Die beweringen kunnen vervolgens door factcheckers tegen het licht gehouden worden. Laatste wijziging: 12 december 2018, 14:00

Het VJF meldt de subsidietoekenning zelf op haar website. Naast de samenwerkende universiteiten wordt er onder andere ook geld uitgekeerd aan een online nieuwsmagazine voor laaggeletterden, het optuigen van een interdisciplinair productiehuis en een crossmediaal onderzoek naar klimaatverandering. In totaal wordt er 500.000 euro weggegeven. Het geld is ter beschikking gesteld door de Vlaamse minister van Media Sven Gatz.

De software die de universiteiten willen ontwikkelen moet factcheckers in het Nederlandse taalgebied veel werk uit handen nemen. Peter Burger en Alexander Pleijter van de Universiteit Leiden spraken eerder ook al over dergelijke software. Volgens het duo kan de software onder andere gebruikt worden bij het factchecken van raadsvergaderingen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.