website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vlaamse subsidie voor factcheck-tool universiteit Leiden, Antwerpen en Leuven

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 12 december 2018, 13:58

ANP XTRA / Koen van Weel

ANP XTRA / Koen van Weel

Nieuws De Koninklijke Universiteit Leuven, de Universiteit van Antwerpen én de Universiteit Leiden krijgen een subsidie van 39.869 euro van het Vlaams Journalistiek Fonds (VJF). Het geld is bedoeld voor de ontwikkeling van een geautomatiseerde factcheck-tool. De software moet – wanneer hij klaar is – in staat zijn zelfstandig checkbare beweringen in teksten uit te lichten. Die beweringen kunnen vervolgens door factcheckers tegen het licht gehouden worden.

Het VJF meldt de subsidietoekenning zelf op haar website. Naast de samenwerkende universiteiten wordt er onder andere ook geld uitgekeerd aan een online nieuwsmagazine voor laaggeletterden, het optuigen van een interdisciplinair productiehuis en een crossmediaal onderzoek naar klimaatverandering. In totaal wordt er 500.000 euro weggegeven. Het geld is ter beschikking gesteld door de Vlaamse minister van Media Sven Gatz.

De software die de universiteiten willen ontwikkelen moet factcheckers in het Nederlandse taalgebied veel werk uit handen nemen. Peter Burger en Alexander Pleijter van de Universiteit Leiden spraken eerder ook al over dergelijke software. Volgens het duo kan de software onder andere gebruikt worden bij het factchecken van raadsvergaderingen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.